Zo zdravotných dôvodov nemôžem vykonávať prácu. Ako postupovať?

Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu z viacerých dôvodov.Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu z viacerých dôvodov. Zdroj: photl.com

Už siedmy rok pracujem v pivovare ako skladník, kde súčasťou práce je aj fyzická záťaž. Pracujem v podmienkach, ktoré nesúhlasia s mojim momentálnym zdravotným stavom. preto budem pravdepodobne samým sebou nútený túto pracovnú činnosť v najbližšej dobe prerušiť ak nie úplne ukončiť, pretože sa potrebujem liečiť a to sa pri nadmernej fyzickej záťaži nie je možné. Ortopéd-špecialista mi nariadil liečbu a potvrdil, že pracovné podmienky, nie sú vhodné pre dlhodobé liečenie, tak mi prosím poraďte kroky, ktoré by som mal podniknúť. Hlavne, čo sa týka Zákonníka práce. Čo musím urobiť ak chcem ukončiť pracovnú činnosť zo zdravotných dôvodov?

Poradňa: Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu na jeho pracovnej pozícii zo zdravotných dôvodov, nemusí hneď končiť pracovný pomer, ale môže požiadať o zaradenie na inú prácu. V zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu:

a)  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo

b) ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Zákon výslovne požaduje, aby zdravotný stav zamestnanca bol zdokladovaný posudkom, preto nestačí, ak zamestnanec prinesie lekárske odporúčanie, nález alebo potvrdenie, musí sa jednať o lekársky posudok, z ktorého bude vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu alebo že zamestnanec nesmie doterajšiu prácu vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou. Lekársky posudok vydáva zdravotnícke zariadenie, všeobecný lekár alebo špecializovaný lekár.

V prípade, ak záverom lekárskeho posudku bude, že zamestnanec nesmie doterajšiu prácu vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, tento posudok vydávajú len určité zdravotnícke pracoviská  na osobitnom, na to určenom tlačive. Takýmito špecializovanými zdravotníckymi zaradeniami sú : Ambulancia klinického pracovného lekárstva a klinickej toxikológie, Oddelenie klinického pracovného lekárstva a klinickej toxikológie alebo Klinika pracovného lekárstva a klinickej toxikológie v Bratislave, Martine alebo Košiciach.

Ak zamestnanec získal lekársky posudok, musí zamestnávateľovi tento posudok predložiť a požiadať o preradenie na inú prácu.  

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú práci,  môže dať zamestnancovi výpoveď  z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu. V tomto prípade upozorňujeme, že vhodnosť práce sa posudzuje podľa kvalifikačných predpokladov, predchádzajúcej praxe aj zdravotných predpokladov na výkon práce.

Ak je zamestnancovi daná výpoveď z dôvodu, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Ak sa zamestnanec so zamestnávateľ dohodne na skončení pracovného pomeru z dôvodu, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu,  zamestnancovi  vzniká nárok na odstupné  najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Výpovedná doba je dva mesiace, ak pracovný pomer trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov alebo tri mesiace, ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, je výpovedná doba jeden mesiac.

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Ustanovenia o výške odstupného platia iba do konca tohto kalendárneho roka, od 1.1. 2013 sa mení výška odstupného a opäť sa zavádza aj súbeh výpovednej doby a odstupného.

Ak zamestnávateľ po predložení lekárskeho posudku zamestnanca nepreradí na inú prácu ani mu nedá výpoveď, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu.

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom uviesť dôvod a doručiť ho zamestnávateľovi. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Dôvody, pre ktoré môže zamestnanec okamžite skončiť pracovný pomer sú taxatívne vymedzené v ustanovení § 69 Zákonníka práce, a to ak:  

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.  Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí  byť písomné, zamestnanec  v ňom  musí skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musí ho doručiť, inak je neplatné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Zdravie Zmena Práce Stav Zdravotný Preradenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy