Môže byť tehotnej žene zmenená pracovná pozícia?

Zamestnávateľ nemôže dať zamestnankyni výpoveď počas tehotenstva z dôvodu nadbytočnosti.Zamestnávateľ nemôže dať zamestnankyni výpoveď počas tehotenstva z dôvodu nadbytočnosti. Zdroj: photl.com

Som tehotná, v ochrannej lehote. Časť pracoviska zamestnávateľ ruší. So zamestnancami končí pracovný pomer dohodou, alebo výpoveďou podľa § 63, ods. 1 písmeno b) nadbytočnosť. Časť zamestnancov môže ale presunúť na iné oddelenie, ktoré nekončí. Zamestnancom však ponúka len jednu možnosť a to je práca operátora. Pracujem v kancelárii. Môže ma zamestnávateľ preradiť na prácu operátora (práca v stoji, v miernom chlade), keď doteraz pracujem v administratíve? Alebo je povinný tehotnej žene poskytnúť adekvátne miesto tomu ,ktoré doteraz vykonávala? Pracovný pomer ukončiť nechcem.

Poradňa: Počas tehotenstva platí zákaz výpovede, takže zamestnávateľ nemôže v tomto čase dať zamestnankyni výpoveď z dôvodu, že sa zamestnankyňa stal nadbytočnou.  Povinnosťou zamestnávateľa, ktorá mu vyplýva z pracovného pomeru, je prideľovať zamestnancom prácu v súlade s pracovnou zmluvou.

Iba výnimočne je zamestnanec povinný vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve. Prvá skupina dôvodov, tak ako vyplýva z ustanovenia § 55 ods. 2 Zákonníka práce, spočíva v dôvodoch na strane zamestnanca, napr. ak  tehotná žena, vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať  alebo ak zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu; v takýchto prípadoch je zamestnávateľ povinný vykonať preradenie na iný inú prácu, a  to v záujme ochrany zamestnanca.

Druhá skupina dôvodov preradenia sú dôvody na strane zamestnávateľa v zmysle ustanovenia § 55  ods. 4 Zákonníka práce.  Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov. 

Ostatné prípady zmeny práce dojednanej v pracovnej zmluve sú možné len na  základe dohody zamestnanca a zamestnávateľa.

V prípade, ak existuje výpovedný dôvod, nie je však možné dať zamestnancovi výpoveď z dôvodu zákazu výpovede počas ochrannej doby a súčasne, nie je ani zákonný dôvod na preradenie na inú prácu a zamestnávateľ sa so zamestnancom nedohodne, na strane zamestnávateľa vzniká situácia, kedy nie je schopný priraďovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy. Takúto situáciu označujeme ako prekážku v práci na strane zamestnávateľa a v závislosti od druhu prekážky v práci má zamestnanec nárok na určitú sumu náhrady mzdy podľa ustanovenia §142 Zákonníka práce.

Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami , tj. z dôvodu tzv. prestoja a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre nepriaznivé poveternostné vplyvy,má nárok na  náhradu mzdy  vo výške aspoň 50% jeho priemerného zárobku.

Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné ako vyššie uvedené prekážky na strane zamestnávateľa, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60% jeho priemerného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Žena Zmena Tehotná Rušenie Pozície
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy