Ako riešiť tehotenstvo počas výpovednej doby?

Tehotenstvo ako aj materská a rodičovská dovolenka sú ochrannými dobami.Tehotenstvo ako aj materská a rodičovská dovolenka sú ochrannými dobami. Zdroj: photl.com

V terajšom zamestnaní pracujem sedem rokov. Keď dostanem výpoveď a počas výpovednej doby otehotneniem a oznámim to zamestnávateľovi, bude mi platiť ochranná lehota a môžem pracovať až do odchodu na MD?

Poradňa: Tehotenstvo ako aj materská a rodičovská dovolenka sú ochrannými dobami, počas ktorých platí zákaz výpovede. Zamestnávateľ nemôže dať v tomto čase zamestnankyni výpoveď, lebo takáto výpoveď by bola neplatná. Ak  je zamestnankyni daná výpoveď pred začiatkom plynutia ochrannej doby, t.j. predtým , ako otehotnela a oznámila svoje tehotenstvo zamestnávateľovi a výpovedná doba by mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa   ochrannej doby, okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.  Ak teda zamestnankyňa otehotnie počas plynutia výpovednej doby, výpovedná doba jej uplynie až ukončením ochrannej doby. Pracovný pomer počas výpovednej doby trvá a zamestnankyňa pracuje až do odchodu na materskú dovolenku.

Zákon pripúšťa  výnimky zo zákazu výpovede : Tehotnej žene aj žene na materskej alebo rodičovskej dovolenke je možné dať výpoveď z dôvodu, že sa premiestňuje alebo zrušuje zamestnávateľ alebo ak z vlastnej viny stratila predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona (napríklad prestane spĺňať kvalifikačné predpoklady na výkon práce).  Ak je tehotnej žene daná výpoveď z jedného z vyššie uvedených dôvodov, výpoveď je platná a pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, pričom k žiadnemu predĺženiu pracovného pomeru nedochádza.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dovolenka Ochranná Materská Výpoveď Doba Lehota Rodičovská Výpovedná Tehotestvo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy