Môžem dostať výpoveď ak som PN a pôjdem na materskú?

Pokiaľ obidve strany nepodpíšu dohodu o skončení pracovného pomeru, pracovný pomer bude stále trvať. Pokiaľ obidve strany nepodpíšu dohodu o skončení pracovného pomeru, pracovný pomer bude stále trvať. Zdroj: photl.com

Zamestnávateľ zrušil firmu a dal nám výpovede podľa paragrafu 60. Zároveň nám doručil papiere, aby nám peniaze vyplatil garančný fond. Zamestnanci nedostali výplaty za september ani za október 2012. Ja som na PN-ke od 1. júna 2012 až do januára 2013. Potom pôjdem na materskú dovolenku. Zamestnávateľ mi dal tiež výpoveď podľa paragrafu 60. Zatiaľ som však nič nepodpísala. Je to v poriadku?

Poradňa:   Ustanovenie § 60 Zákonníka práce upravuje spôsob skončenia pracovného pomeru dohodou, Dohoda je dvojstranný právny  úkon a preto je na jej uzatvorenie potrebný súhlas  oboch zmluvných strán a kým tento súhlas nie je daný, dohoda nevzniká, t.j. kým obe strany nepodpíšu dohodu o skončení pracovného pomeru, pracovný pomer bude stále trvať. Zamestnávateľ Vám teda nemôže dať  výpoveď podľa uvedeného paragrafu, ale môže Vám navrhnúť  skončenie pracovného pomeru dohodou. Ak sa pracovný pomer skončí  dohodou z dôvosu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo z tzv. organizačných dôvodov, zamestnanec má nárok na odstupné vo výške násobku priemernej mzdy a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

V čase, kedy je zamestnankyňa na PN a v čase , kedy je zamestnankyňa na materskej dovolenke, nie je zvyčajne možné dať jej výpoveď, tototo obmedzenie však neplatí,  ak je dôvodom výpovede zrušenie alebo premiestnenie zamestnávateľa. Zamestnávateľ a zamestnankyňa sa vždy môžu dohodnúť na skončení pracovného pomeru, a to aj počas trvania PN alebo materskej dovolenky.             

Z opisu v čitateľskej otázke predpokladáme, žer zamestnávateľ sa stal platobne neschopným . V takomtom prípade má zamestnanec nárok na dávku garančného poistenia vyplácanú Sociálnou poisťouvňou. Zamestnávateľ je platobne neschopný, ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu alebo súd začal konkurzné konanie bez návrhu na vyhlásenie konkurzu. Deň vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa je deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu  alebo deň vydania uznesenia súdu o začatí konkurzného konania, ak súd začne konkurzné konanie bez návrhu na vyhlásenie konkurzu.  

Zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty sú povinní písomne informovať v zamestnancov o platobnej neschopnosti do desiatich dní od jej vzniku a informovať pobočku Sociálnej poisťovne o platoibnje neschopnosti do 8 dní od jej vzniku.
Zamestnávateľ je súčasne povinný potvrdiť zamestnancovi nároky z pracovnoprávneho vzťahu ako aj potvrdiť správnosť požadovaných údajov na tlačive Sociálnej poisťovne a doručiť ho príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Tlačivá potvrdenia zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia ako aj žiadosť o dávku garančného poistenia sú zverejnené na webovej stránke Sociálnej poistovne.

 Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Tehotná Materská Výpoveď PN PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy