Prestávky v práci

poradnaporadna

Chcela by som požiadať o radu pri konkrétnom probléme, ktorý nie je riešený v ustanovení Zákonníka práce, aspoň nie dostatočne konkrétne. Na základe ktorého zákonného ustanovenia je možné tráviť obedňajšiu prestávku mimo svojho pracoviska, resp. má zamestnávateľ zákonné právo zakázať opustiť pracovisko cez obedňajšiu prestávku?

Poradňa: Zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá dlhšie ako šesť hodín, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť 30 min. prestávku na jedlo a odpočinok. Prestávka sa zamestnancom poskytuje v priebehu pracovnej zmeny, a to prerušením práce, t.j. nemožno ju poskytnúť na začiatku a na konci pracovnej zmeny. Účelom prestávky, okrem jedla, je regenerácia síl potrebná na ďalšiu práce. Prestávka na jedlo a odpočinok sa nezarátava do pracovného času. Zamestnávateľ stanoví čas prestávky (po dohode so zamestnancami). Rozvrh pracovných zmien, a v rámci nich aj čas prestávky na jedlo a odpočinok, zamestnávateľ pripraví písomne minimálne v týždennom predstihu a najmenej na jeden pracovný týždeň.

 

Všetky ďalšie podrobnosti týkajúce sa využívania prestávky dohodne zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov, a to vrátane možnosti pohybu po pracovisku a možnosti opustiť pracovisko. Zákon výslovne hovorí o 30 minútovej prestávke na odpočinok a jedenie. Nie je však povinnosťou zamestnanca využiť túto prestávku len na jedenie, ako vyplýva už zo samotného názvu prestávky, je len povinnosťou zamestnávateľa umožniť mu to. Ak sa zamestnanec rozhodne namiesto obeda využiť prestávku na odpočinok a jedenie len na jednu z týchto aktivít, t.j. na odpočinok, môže tak urobiť. Interný predpis zamestnávateľa však môže určitým spôsobom regulovať aktivity zamestnanca napr. povinnosť zdržiavať sa na určitom mieste, t. j. v jedálni alebo v odpočivárni alebo inom spoločenskom priestore, ak je zriadený, zákaz fajčenia v celom areáli zamestnávateľa vrátane vonkajších priestorov a pod.

 

Zamestnávateľ musí oboznámiť zamestnancov s určením začiatku a konca prestávky v práci vrátane jej dĺžky (ak poskytuje dlhšiu prestávku) najmenej týždeň vopred, písomne a na bežne prístupnom mieste (nástenka na pracovisku, intranet zamestnávateľa a pod.).

 

Na rozdiel od prestávky na odpočinok a jedenie, prestávky v práci, ktoré poskytuje zamestnávateľ z dôvodov zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov pri práci sa započítavajú do pracovného času. V súčasnosti je pracovným činnostiam s použitím zobrazovacích jednotiek venovaná veľká pozornosť, preto je potrebné optimalizovať pracovné podmienky a ochranu zdravia zamestnancov na pracoviskách. Pri práci so zobrazovacími jednotkami v rámci prevencie zdravotného poškodenia zamestnancov na týchto pracoviskách sa musí zaistiť vhodné technické riešenie pracovného miesta a dobrá viditeľnosť obrazovky, je potrebné zaistiť optimálne osvetlenie, zabrániť odrazom, oslneniu alebo inému zhoršeniu podmienok pre rozlíšenie potrebných informácií a organizovať pracovnú činnosť, jej dĺžku, striedanie a začlenenie prestávok na oddych s vhodnou náplňou ku kompenzácii pracovného zaťaženia zamestnancov. Nariadenie vlády SR č.276/2006 Z.z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri práci so zobrazovacími jednotkami podrobnejšie ustanovuje ďalšie povinnosti zamestnávateľa, pričom jednou z nich je aj povinnosť zabezpečiť pravidelné prerušovanie práce so zobrazovacou jednotkou najneskôr po 4 hodinách nepretržitej práce. Táto povinnosť sa týka pracovísk, kde zamestnanci pracujú napr. pri počítači.

 

18.11.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 1.9. Prestavka na obed a odpocinok
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy