Ako môže zamestnávateľ požičať svojho zamestnanca?

poradnaporadna

Môj zamestnávateľ zrušil prevádzku, následne som bola 1/2 roka PN. Chcem, aby zamestnávateľ skončil so mnou pracovný pomer dohodou z organizačných dôvodov, aby som dostala odstupné. Zamestnávateľ mi povedal, že má pre mňa prácu takú, akú som vykonávala, že ma požičia inému podnikateľovi.

Poradňa: Situácia, keď zamestnávateľ "požičia" svojich zamestnancov inému zamestnávateľovi, sa označuje ako dočasné pridelenie. Inštitút dočasného pridelenia najčastejšie využívajú tzv. pracovné agentúry a agentúry dočasného zamestnávania.

 

Z pohľadu pisateľky otázky je však dôležité ustanovenie § 58 ods. 1 Zákonníka práce, v zmysle ktorého sa môže so zamestnancom písomne dohodnúť, že ho dočasne pridelí na výkon práce k inej právnickej osobe alebo fyzickej osobe. Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ nemôže zamestnanca prideliť bez jeho súhlasu, t.j. musí sa jednať o dohodu medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

 

Písomná dohoda o dočasnom pridelení uzatvorená medzi zamestnávateľom a zamestnancom musí obsahovať najmä názov a sídlo užívateľského zamestnávateľa, t.j. zamestnávateľa, ku ktorému je zamestnanec pridelený, deň, keď dočasné pridelenie vznikne, a dobu, na ktorú sa dočasné pridelenie dohodlo, druh práce a miesto výkonu práce, mzdové podmienky a podmienky jednostranného ukončenia výkonu práce pred uplynutím doby dočasného pridelenia. Zákon síce vyžaduje, aby takáto dohoda bola uzatvorená písomne, ale skutočnosť, že písomná forma nebola dodržaná, nespôsobuje neplatnosť dohody.

 

18.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Docasne pridelenie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy