Odstupné

poradnaporadna

Zamestnávateľ mi dal výpoveď z pracovného pomeru podľa §63,ods.1,písmeno b s dvojmesačnou výpovednou lehotou k 31.7.2010. Vo výpovedí sa hovorí ,že zamestnancovi prináleží odstupné vo výške dvoch priemerných mesačných platov. Pracovný pomer mi skončil 30.9.2010. Teraz mi zamestnávateľ poslal mzdu za mesiac 09/2010. Odstupné mi odmieta vyplatiť, že nemá peniaze. Pri odovzdávaní dokladov pri ukončení pracovného pomeru mi dal výplatnú pásku , kde bola uvedená aj výška odstupného. Je mi zamestnávateľ povinný vyplatiť dvojmesačné odstupné a do kedy?

Poradňa: Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) (organizačné dôvody) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Priemerný zárobok na pracovnoprávne účely zisťuje zamestnávateľ zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období. Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Priemerný zárobok sa zisťuje vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po rozhodujúcom období a používa sa počas celého štvrťroka. Odstupné je splatní pri skončení pracovného pomeru spolu so mzdou za posledný mesiac trvania pracovného pomeru.

 

22.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2010 Odstupne
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy