Ako si oddýchnuť keď dovolenka je ešte ďaleko?

trenkwaldertrenkwalder

K návodu na rozlúsknutie tohto orieška sme sa s viacerými priateľmi a kolegami snažili prísť už pred časom. Neúspešne. Nikomu sa nechcelo hlbšie sa zamýšľať na touto „problematikou“. Keďže však opakovane počúvam či v pondelok či v priebehu týždňa reči typu „nevládzem“, „potrebujem sa aspoň raz plnohodnotne vyspať“ alebo „prečo ten víkend opäť tak rýchlo prešiel, veď som si ani nestihol uvedomiť že nejaký bol“ povedala som si, že nebude na škodu sa nad tým seriózne zamyslieť. A bude ma veľmi tešiť, ak pomôžem minimálne jednému „chronicky unavenému“ človeku.

Kto je ohrozeným druhom?

Teraz hovoríme predovšetkým o zamestnaniach a ľuďoch, ktorí nemajú fixnú pracovnú dobu. To, že sa ručička dostane na 16:30 neznamená, že môžu odísť domov. Taktiež pre nich neplatí, že ak prídu na 7mu či pol 8mu, môžu sa skôr uvoľniť. Charakter mnohých pracovných pozícií tak ako aj veľa zamestnávateľov umožňuje, ba priam vyžaduje fixnú pracovnú dobu. Ak pracujete v takýchto podmienkach, je pre vás jednoduchšie naplánovať si zvyšok dňa a v rámci toho si v kľude pozrieť správy alebo aspoň sa dobre vyspať. A možno sa Vám bude zdať úplne nezmyselné, že sa niekto zamýšľa nad tým, ako sa tomu aspoň sčasti naučiť. Avšak verte tomu, že je to opodstatnené.

 

Work - life balance

Asi ste sa už stretli s termínom work – life balance. Zámerne som ho spomenula teraz, keďže je to už viacmenej klišé a nechcem vás odradiť od čítania. Práve rovnováha medzi prácou a nazvem to súkromím je však kľúčom k tomu, aby sme boli v pondelok ráno plní energie, ktorá nám vydrží po celý zvyšok týždňa. Bez ohľadu na to, kto nás naštve alebo čo sa nám nepodarí. Čo je ešte dôležitejšie, je kľúčom k tomu, aby sme takouto energiou disponovali kontinuálne, nielen počas jedného týždňa.

 

Miera spokojnosti so zosúladením práce a súkromia je ovplyvnená rôznymi faktormi.

Patrí sem aj určitá predvídateľnosť pracovného času – ľudia, ktorý majú fixnú pracovnú dobu resp. vedia si ju s istotou posúvať (t.j. prídem skôr o 2 hodiny a mám zaručené, že aj skôr odídem) sú vo všeobecnosti spokojní s rovnováhou práce a súkromia. Na túto spokojnosť vplýva aj dĺžka pracovného času – čím je väčšia tým menej sme „v rovnováhe“. To platí aj pri náhlych zmenách, ktoré sa objavujú nepravidelne, pričom ich nevieme ovplyvniť a nútia nás v práci zostať dlhšie. Vysoká miera nespokojnosti s work life balance bola identifikovaná aj u samostatne zárobkovočinných osôb, ktorí si pracovný čas určujú sami. Zároveň však štatistiky vypľuli informáciu, že pokiaľ sme v zamestnaneckom pomere a do istej miery si sami môžeme zflexibilňovať pracovný čas (napríklad tým, že odchádzame o 3tej a keď deti zaspia, pokračujeme ešte na 2 hodiny v činnosti), hodnotíme vyváženosť medzi prácou a súkromím ako uspokojivú a sme schopní zregenerovať svoje sily aj počas víkendu.

 

Čo z toho teda vyplýva?

Je zjavné, že sa cítime lepšie, ak máme približnú predstavu o tom, ako bude náš pracovný deň vyzerať a kedy skončí. Tým pádom si vieme aspoň rámcovo naplánovať, akým činnostiam sa po zvyšok dňa budeme venovať. A práve prvým predpokladom pre vyrovnané vnímanie a prežívanie je uvedomiť si, že je aj na nás, do akej miery to ovplyvníme. Áno, poviete si, super sa to číta, ale realita je niekde inde. To je už otázka vášho postoja. Pravdou je, že postoje sa menia veľmi ťažko, ovplyvniť to však môžeme len my. Zmenou postoja tak môžeme dospieť k dlhodobému spôsobu načerpávania nových síl.

 

Zmeňte svoj prístup k odpočinku!

Keď už teda bude váš postoj nalomený, začnite zľahka a pokúste sa 2 dni v týždni (s výnimkou piatka) odchádzať z práce v rovnaký čas (samozrejme skôr ako je pre vás štandard). Na tieto 2 podvečery a večery si aj vopred naplánujte aktivity – skúste víkendovú povinnosť začať riešiť v utorok.

Alebo vymyslite pre decká aktivitu, ktorú ešte nepoznajú.

Prípadne si choďte zabehať – to môžete kedykoľvek a kdekoľvek a budete až prekvapení z toho množstva endorfínov.

Vyhnite sa bezcieľnemu prepínaniu kanálov do neskorých hodín. Takto si nielen neoddýchnete, ale priam ubližujete telu tým, že nečinne leží a mozgu tým, že len pasívne prijíma prázdne informácie.

 

Nenoste si prácu domov!

Zároveň sa popritom snažte (ak nepatríte medzi osoby, ktoré bažia po flexibilite pracovného času) čo možno najviac zachovávať pravidelný rytmus pracovného dňa – rovnaký čas príchodu do práce a napr. obedovej prestávky.

A s približovaním víkendu sa snažte si presúvať aktivity tak, aby ste sa nemuseli trápiť náročnými úlohami v piatok poobede a mohli sa sústrediť na tie príjemnejšie stránky vášho života. A ak sa vám nebodaj naskytne práca na víkend, snažte sa ju urobiť čo najskôr v rámci soboty, aby ste si minimálne nedeľu mohli vychutnať plnými dúškami. Snažte sa ale radšej si prácu domov na víkend nenosiť. A to platí aj o pracovnom týždni. Čím viac času trávite prácou doma, tým viac sa narúša vaša pracovno – životná rovnováha.

 

Udržujte vzťahy s priateľmi

Víkend je okrem iného aj príležitosťou pre stretnutia s ľuďmi, ku ktorým máme blízko. Ak však cítite, že spoločnosť priateľov by vás tentokrát zaťažila, nestretávajte sa s nimi – ak o vás stoja a vy im to správne odkomunikujete, pochopia to. To platí aj naopak – ak cítite, že nutne potrebujete spoločnosť ktorá vám pripomenie, že život nie je len opráci, choďte sa socializovať.

 

Vyspávate cez víkend do obeda? Zle!

Ďalšou dobrou radou na víkend je udržiavanie zdravej normy a priebehu spánku. Vášmu organizmu oveľa viac prospeje, ak si zachováte resp sa priblížite biorytmu z týždňa. Snažte sa vstávať porovnateľne s dobou kedy vstávate aj počas týždňa a tým zvyšujete pravdepodobnosť, že v pondelok ráno bude vaše telo čerstvé.

 

Možno si hovoríte, že ste to už všetko niekde počuli alebo čítali.

Ale práve v tom je to kúzlo – všetci niekde v pozadí vieme ako na to a je len na nás, či sa pokúsime o to zmeniť to, ako plynie náš pracovný a súkromný týždeň. Je to predovšetkým otázka toho, akým činnostiam budeme venovať pozornosť a ako sa naučíme správne využívať energiiu. Ak sa aj napriek takýmto snahám budete cítiť vyčerpane, môžete siahnuť po zásadnejšom riešení. Ak vám to dovoľuje charakter práce a finančné a rodinné zázemie, dajte si voľno aspoň na 3 týždne. S minimom komunikačných prostriedkov – niekde na úpätí Himalájí alebo aj na chalupe v Tatrách. Takáto forma „dovolenky“ vám zaručene prinesie regeneráciu a nové sily.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy