Prečo zamestnávatelia neodpovedajú po pracovnom pohovore? Tu sú dôvody!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Absolvovali ste pracovný pohovor a po ňom ste napäto čakali na odpoveď od personalistu alebo manažéra spoločnosti? Je možné, že ste sa odpovede nedočkali. My vám prinášame vysvetlenie, čo sa mohlo stať na "druhej strane".

Potešil som sa, že ma spoločnosť pozvala na pracovný pohovor. Sľúbili mi, že sa do dvoch týždňov ozvú, bohužiaľ sa tak nestalo. Takéto problémy trápia nejedného kandidáta, ktorý verí vo férovú komunikáciu ešte na začiatku pracovno-právneho vzťahu. Od nového zamestnávateľa očakávajú reakciu. Spokojní by boli aj s takouto odpoveďou:

Ďakujem za Váš prejavený záujem pracovať pre našu spoločnosť. Do ďalšieho kola sme bohužiaľ vybrali kandidáta, ktorého zručnosti a schopnosti viac zodpovedajú našim požiadavkám.“

V dnešnej technologicky vyspelej spoločnosti nie je problém zaslať odpoveď so zamietavým postojom cez automatický systém. Nie všetky spoločnosti si však dávajú námahu s odpoveďou. Pri zaslaní životopisu existuje dokonca menšia pravdepodobnosť, že nejakú odpoveď dostanete. Avšak pri uskutočnení pracovného pohovoru, kedy je výber kandidátov zúžený, je nielen slušné, ale aj etické dodržať prísľub a kandidátovi odpovedať.

Pre všetkých frustrovaných uchádzačov o zamestnanie, ako aj pre ďalších zvedavcov máme odôvodnenie, prečo sa v niektorých prípadoch nedočkáte odpovede. Oslovili sme viacerých personalistov a manažérov, ktorí uskutočňujú výberové procesy, aby nám anonymne odpovedali. Dostali sme od nich prekvapivé odpovede.

Ešte stále sa rozhodujeme.

Prokrastinácia, alebo inak povedané odkladanie vecí na neskôr, existuje aj pri výberových procesoch. Zamestnávatelia zámerne predlžujú výber, pretože si nie sú istí finálnym rozhodnutím a čakajú na „lepšieho“ kandidáta. Je pravda, že uchádzač zväčša nečaká a rozhliada sa po iných ponukách.

Vyhýbame sa zodpovednosti.

Aj niektorí pracovníci zodpovední za výberový proces sa chcú vyhnúť konfrontácii alebo sklamaniu napriek tomu, že komunikácia s uchádzačmi patrí medzi ich hlavné pracovné úlohy. Niektorí nedokážu niesť svoje bremeno oznámiť kandidátovi, že prácu nezískal. Nepríjemnú správu odložia na neskôr a tak sa splneniu povinnosti vyhnú. Takíto manažéri by pravdepodobne nemali pracovať vo svojej brandži.

Neodpovedáme, aby sme nemuseli vysvetľovať situáciu.

Veľa neprijatých kandidátov očakáva spätnú väzbu, resp. dôvod ich neprijatia. Personalistov alebo manažérov zahlcujú otázkami typu „čo by som mohol urobiť v budúcnosti, aby som získal prácu“ alebo „myslíte si, že by som sa lepšie hodil na iný typ práce“. Niektorí manažéri sa rozhodnú nereagovať, aby sa vyhli vysvetľovaniu.

Pracovná pozícia sa vyvíja so zmenami v spoločnosti.

Dôvod, prečo ste nedostali žiadnu odpoveď po pracovnom pohovore nesúvisí s vašimi kvalitami a schopnosťami, ale so zmenami na pracovisku. Je možné, že výberový proces dostal na starosť iný manažér a pracovné úlohy na danej pozícii sa iba vyvíjajú. Spoločnosť takto kalkuluje a zatiaľ nemá jasnú predstavu o ponúkanej pozícii.

Manažér nerozhoduje o výbere zamestnancov.

Tak ako sa hovorí, že nevidíme do majstrovej kuchyne, tak nevidíme ani do spoločnosti a nevieme, kto rozhoduje o konečnom výbere kandidátov. Je možné, že v spoločnosti uskutočňujú pohovory osoby, ktoré zodpovedajú za chod celého oddelenia a výber vhodného kandidáta musia prediskutovať s vyšším manažmentom. Ich zaneprázdnenosť potom často vedie k tomu, že sa výberový proces naťahuje.

Nech je dôvod mlčania akýkoľvek, už spoločenská etiketa a slušnosť káže odpovedať každému uchádzačovi, ktorý sa zúčastnil výberového konania. Niektoré spoločnosti si neuvedomujú, že takýmto krokom môžu ľahko poškodiť svoje dobré meno. Karma určite platí nielen v osobnom, ale aj pracovnom živote.

 

Viac o téme: Interview Zamestnávateľ Manažér Reakcia Odpoveď Personalista Pracovný pohovor Automatická odpoveď Výberový proces
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy