Behaviorálny pohovor: Čo vás čaká počas rozhovoru?

Pracovný pohovor pomocou behaviorálnej metódy sa zameriava na získanie informácií o vašich zručnostiach a konaní v blízkej minulosti.Pracovný pohovor pomocou behaviorálnej metódy sa zameriava na získanie informácií o vašich zručnostiach a konaní v blízkej minulosti. Zdroj: thinkstock.com

Pracovný pohovor pomocou behaviorálnej metódy odhalí úroveň vašich kompetencií a zručností. Keďže dostanete otázky zamerané na správanie a konanie v minulosti, ťažko si budete vymýšľať odpovede a ukazovať sa v lepšom svetle.

 

Behaviorálny pohovor sa nevyužíva iba na obsadenie pracovnej pozície, ale aj pri hodnotiacich pohovoroch so zamestnancami.

„Používa sa aj pri bežnej komunikácii v práci, napríklad pri poradách, poskytovaní spätnej väzby a pri motivačných pohovoroch,“ vysvetľuje Aneta Vančová, konzultantka z Assessment Systems.

Odborníci tvrdia, že budúce správanie je možné predpovedať na základe predchádzajúceho ho konania. Týmto pravidlom sa riadi aj personalista, ktorý dokáže otvorenými a overovacími otázkami zistiť mieru vašej angažovanosti v konkrétnej veci. Pýta sa na kroky z blízkej minulosti, ktoré ste podnikli, a na dôvody, ktoré vás k tomu viedli.

„Základným pravidlom je, že rozhovor má úvod, jadro a záver, pričom každá časť obsahuje isté informácie. Personalista si vopred pripraví relevantné otázky k danej pracovnej pozícii, ktoré následne kladie aktérovi pohovoru,“ hovorí Aneta Vančová.

Ak bude personalista uskutočňovať pohovor formou behaviorálneho rozhovoru, musí sa pýtať na konkrétne situácie, a naopak, nemal by klásť hypotetické otázky: „Čo by ste urobili, keby ste sa dostali do takejto situácie?“

„Otázka tohto typu je nevhodná, pretože nevypovedá o konkrétnom správaní, ale iba o možnostiach, čo by (možno) kandidát alebo zamestnanec v danej situácii urobil,“ vysvetľuje Vančová z Assessment Systems.

Od personalistu môžete očakávať otázky podľa metódy STAR (situácia, úloha, akčné kroky, výsledok), ako napríklad:

  1. S – Situation
    Opíšte situáciu, v ktorej ste boli zainteresovaný.
    Opíšte situáciu, kedy ste museli motivovať ľudí v tíme.
  2. T – Task
    Aká bola vaša úloha, ktorú ste mali splniť? Aký bol cieľ?
    S kým ste museli spolupracovať?
  3. A – Action
    Ako ste túto úlohu plnili? Ako ste postupovali pri riešení úlohy?
    Čo vám pomohlo dopracovať sa k cieľu?
  4. R – Result
    Aký bol výsledok?
    V čom vidíte úspech celej úlohy?
    Ktorá vaša aktivita bola rozhodujúca pre úspech projektu?

Podľa typu pracovnej pozície alebo účelu rozhovoru sa jednotlivé otázky „šijú na mieru“ každému kandidátovi alebo zamestnancovi, pričom najväčšia pozornosť sa venuje tretej časti (akcia). V poslednej dobe sa k otázkam typu STAR pridáva aj písmeno S (sebareflexia). Očakávať by ste mohli aj takúto otázku:

Ak by ste sa ocitli v podobnej situácii, ako by ste postupovali? Čo by ste urobili inak, ak vôbec?

Viac o téme: Interview Otázky Pracovný pohovor Behaviorálny pohovor BEI Assessment Systems Aneta Vančová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Assessment Systems, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy