Pracovný pohovor včera a dnes. Zvyky a oblečenie

Rifle boli kedysi neprípustné na pracovnom pohovore. Rifle boli kedysi neprípustné na pracovnom pohovore. Zdroj: photl.com

Nezabudnite odovzdať výučný list a kádrový profil. Žiadne rifle ale slušné oblečenie, skladané a predĺžené sukne, chlpatá vesta či kostým pre ženy. Nohavice nie sú prípustné. Takéto bolo oblečenie pred 40-timi rokmi pre ženy. Dnes sa uchádzači o pracovné miesto obliekajú podľa typu profesie. Oblečenie totižto dotvorí prvý dojem.

Pracovné pohovory sa pred štyridsiatimi rokmi realizovali odlišne, ako je to v dnešnej dobe. Vypísala sa žiadosť o prijatie do zamestnania, osobný dotazník a podľa vzdelania sa priložil výučný list, maturitné vysvedčenie alebo vysokoškolský diplom. Kandidát alebo častokrát škola dokumenty odniesla priamo do fabriky alebo na okresný národný výbor. Prácu kandidát nezískal sebaprezentáciou a často ani skúsenosťami. Hlavnú rolu zohrával kádrový profil a vysvedčenia. Popritom každý občan republiky musel mať prácu. Napriek tomu chodili kandidáti odovzdávať svoje dokumenty alebo chodili na pohovor čo najlepšie oblečení, ako vedeli.

V sedemdesiatich rokoch platila zásada ďalšia zásada. Ak uchádzač o zamestnanie priniesol oficiálne dokumenty, tak sa musel aj „oficiálne“ obliecť a teda čo najslušnejšie. Tak slušne, čo doba 70-tych rokov dovoľovala. Na pracovný pohovor nebolo vôbec povolené prísť v rifľových nohaviciach. Chápalo by sa to nielen ako nevkusné alebo neslušné oblečenie, ale hlavne ako provokácia režimu.

Móda sa menila veľmi pomaly
Štátne podniky vyrábali pomerne veľké množstvo odevov, ale veľmi pomaly reagovali na módne trendy. Ťažkopádna bola komunikácia medzi výrobcami a dodávateľmi, nehovoriac o vývojových strediskách, kde pracovali odevní návrhári, hoci aj s chuťou a nápadmi, no bolo ťažké ich presadzovať.

„V schvaľovacích komisiách sedeli hodnotitelia, s hlavnou devízou členstva v KSČ. Preto sa móda v čase komunizmu menila podstatne pomalšie. Zo 70-tich do 80-tich rokov prešla iba menšími obmenami. Preto aj kandidát vedel naisto, čo si môže dovoliť obliecť si na tak oficiálne stretnutie, akým bol pohovor,“  hovorí Pavol Zuffa, obchodný riaditeľ personálnej agentúry AuJob.

Nohavice neprípustné
V 70-tich rokoch  pretrvával záujem o folklórne a romantické prvky. Prevládali siluety v tvaroch A, X a I. To bolo cítiť aj pri slušných oblečeniach, teda u ženskej populácie. Na skladaných sukniach sa objavovali čipky alebo lemovanie. Začiatkom 80-tich rokov sa začali objavovať nové strihy a materiály inšpirované módnym časopisom Burda. U žien sa nosili predĺžené sukne, chlpaté vesty, či už z ozajstnej alebo umelej kožušiny, zvonové sukne, ale aj zavinovacie, skladané a plyšované sukne. Veľmi obľúbené a pre oficiálne príležitosti boli aj kostýmy.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: photl.com

Nosenie oblečenia s vypchávkami bola výsada vyvolených, obyčajné ženy o tom iba snívali. Biele ponožky a lakovky sa nosievali často nielen na pohovor, ale aj na iné oficiálne stretnutia. Na udalosť, akou bol pracovný pohovor, platila zásada, že nohavice nie sú prípustné. Muži zvyčajne nosili oblek hnedej alebo zelenej farby, oblek s kockovaným vzorom alebo doplnení aj klobúkom.

 

 

 

„Počas socializmu nebolo žiaduce nosiť kapitalistický odev, akým boli napríklad rifle, prípadne nosiť šperky so symbolmi, určite nie s krížikom. Ženské výstrihy „po pupok“ a sukne krátke na šírku opaska neboli prijímané s veľkým nadšením. Farby neboli výrazné, oblečenie, ktoré by hýrilo farbami nebolo ani kde kúpiť. Slušnosť, tuctovosť a priemernosť bola najvhodnejšia. Aj na pracovný pohovor. Nikto nikdy nevedel, kto pred ním sedí,“ hovorí Pavol Zuffa z agentúry AuJob.

Oblečenie zanechá prvý dojem
Uchádzači si dnes dajú oveľa viac záležať na svojom výzore, oproti tomu ako to bolo v minulosti. Hlavne to možno pozorovať u mladých ľudí,  ktorí majú záujem získať dobre platené miesto a slušné postavenie. 

„Mnohí sú vyzbrojení teoretickými vedomosťami z kníh a internetu, kde sa píše o význame a dôležitosti oblečenia a vytvorení pozitívneho prvého dojmu,“ hovorí Vlasta Sekuciová,  recruiter consultant z agentúry Start People.

Mnohým ľuďom dodáva dobré oblečenie pocit väčšej istoty a sebavedomia, u iných je to zase prejav slušnosti a dobrej výchovy.  Väčšina uchádzačov si potrpí na formálne oblečenie a snaží sa urobiť profesionálny prvý dojem.

„Môžem potvrdiť, že ak príde uchádzač dobre a slušne oblečený, komunikácia prebieha oveľa ľahšie, pretože prvé sekundy stretnutia vždy rozhodujú o tom ako bude pohovor ďalej prebiehať. Ak vytvorí uchádzač negatívny dojem svojím nedbalým či neprimeraným oblečením, bude ho stáť oveľa viac námahy a úsilia presvedčiť o svojich osobnostných kvalitách,“ hovorí Vlasta Sekuciová.

Personalista sa pri uskutočňovaní pracovného pohovoru snaží byť objektívny a neposudzovať kandidáta podľa jeho oblečenia. Je však pravda, že nevkusné či inak nevhodné alebo neprimerané oblečenie môže vyvolať pochybnosti o kandidátovi.

Kultúra obliekania podľa profesie
Typ oblečenia by však mal uchádzač prispôsobiť typu pracovnej pozície. Ak sa hlási do výroby alebo do skladu, bude veľmi formálne oblečenie pôsobiť škrobene a neadekvátne. Ak má uchádzač pochybnosti o tom, ako sa na pohovor má obliecť, nie je hanba opýtať sa na vhodnosť oblečenia kontaktnej osoby alebo personalistu.

„Každá firma má svoju kultúru obliekania a keď sa do nej uchádzač trafí je to dobrý začiatok. Je vhodné si  zistiť vopred o firme čo najviac informácií od ľudí, ktorí tam pracujú, o firemnej kultúre, či aké hodnoty firma vyznáva,“ radí Vlasta Sekuciová zo Start People.

Dôležité sú aj malé detaily, ktoré musia vzájomne ladiť. Najmä dámy by mali dbať na staré dobré pravidlo, že menej je niekedy viac. Vhodné je zbaviť sa vecí, ktoré sú vyzývavé a odpútavajú pozornosť od skutočnej kvality. Dámy by preto nemali používať ťažké a lacné voňavky, výstredný make-up, červené nechty a oblečenie s hlbokým výstrihom, ktoré pôsobí vulgárne.

Oblečenie, ktoré zvolíte na pracovný pohovor by malo byť pohodlné, mali by ste sa v ňom cítiť dobre a pohodlne a malo by každého vystihovať. Nesnažte sa obliecť do niečoho, čo pre vás nie je typické, pretože budete pôsobiť neprirodzene. Samozrejme najdôležitejšia je dobrá príprava na pohovor a hlavne dobrá psychická kondícia. 

Viac o téme: Interview Pracovný Roky Oblečenie Pohovor 70 Zvyky Dress Sedemdesiate Code 70-roky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.; AuJob; Start People

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy