Čo o vás prezradí oblečenie?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Je to vaše oblečenie, vaše slová a skutky, ktoré dotvárajú imidž vašej osobnosti. Vhodným vodítkom v štýle obliekania na pracovisku by mala byť vaša profesia.

Ako sa hovorí, šaty robia človeka. A je to pravda. Ľudia si vytvárajú okrem ďalších prejavov o vás názor na základe spôsobu obliekania.  Ale aký dress code zvoliť do práce, aby ste sa nemuseli vzdať svojej individuality?

Niektoré profesie a firmy si vyžadujú predpísaný štýl obliekania, ktorý si zamestnanci musia osvojiť a dodržovať tak pravidlá organizácie. Môže sa jednať o nepísané pravidlo, ale ak prídete do firmy na pracovný pohovor alebo stretnutie, zistíte, aké oblečenie je preferované na pracovisku. Formálne, alebo menej formálne?

Ak sa chystáte na osobný pohovor do spoločnosti, všimnite si preto, ako sa obliekajú jej zamestnanci. Položte si otázku sami pred sebou. Chcete sa obliekať podľa určitého spoločenského protokolu alebo radšej zvýraznite svoju individualitu vašim šatníkom? Vaša odpoveď by vám mala určiť, akým smerom sa chcete uberať vo vašej kariére.

Poďme sa preto vrátiť naspäť k individualistickému štýlu obliekania. Osobitným štýlom obliekania vzbudzujeme pozornosť u kolegov. Pracovné okolie nás posudzuje aj na základe nášho štýlu. Je preto nevhodné nosiť jemne odhaľujúce oblečenie do práce? Všetko však závisí, kde pracujete a s kým prichádzáte do styku. Učiteľská profesia si napríklad vyžaduje predpísaný dress code. Predavač v maloobchodnej sieti  s oblečením by mal nosiť oblečenie značky, ktorú predáva, aby ju propagoval. Jeho oblečenie je totižto „chodiacou výkladnou skriňou“. Pre neho je dôležitý úsudok nakupujúcich ľudí. Ak na pracovisku spozoruje divne pozerajúcich ľudí, ktorí si obzerajú vaše oblečenie, je načase vyštartovať na nákupy.

Keď sa však pýtate, čo je dôležitejšie, či vaše oblečenie, alebo vaše slová a skutky. Na vyjadrenie vlastnej osoby niektorí ľudia používajú slová, iní sa vyjadrujú štýlom oblečenia. Každý človek si môže slobodne prejaviť svoj názor, čo je jeden zo základných ľudských práv zakotvený v Ústave SR a v medzinárodných dohovoroch. Nezabúdajte však na to, aby ste svojim prejavom neurážali a nedráždili svojich kolegov v práci. Aby sa nestalo, že vaše chybne vyrieknuté slová spustia vlnu sexuálneho harašmentu. Niekedy môže byť aj nevinný vtip považovaný za obťažovanie. Ale to už je iná téma.

Viac o téme: Štýl Oblečenie Predpis Dress Code Obliekania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: careerplanning.about.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy