Je pre kariéru vysokoškolské vzdelanie dôležité? Opýtali sme sa 3 personalistov

Vysokoškolské vzdelanie je kľúčové hlavne v prípadoch, kedy priamo súvisí s výkonom práce, ako napríklad pozície v zdravotníctve, IT, farmácii a technike. Vysokoškolské vzdelanie je kľúčové hlavne v prípadoch, kedy priamo súvisí s výkonom práce, ako napríklad pozície v zdravotníctve, IT, farmácii a technike. Zdroj: thinkstock.com

Vysokoškolské vzdelanie je kľúčové hlavne v prípadoch, kedy priamo súvisí s výkonom práce, ako napríklad v zdravotníctve, IT, farmácii a technike. Do špecifickej skupiny patrí napríklad oblasť IT, kde sa uprednostňujú uchádzači s praxou a bez vysokej školy pred absolventmi informatiky. Odlišnú kategóriu tvoria nemecké firmy, ktoré na pozície v oblasti manažmentu prijímajú len uchádzačov s vysokou školou.

 

Je podľa vás vysokoškolské vzdelanie pre rozbehnutie kariéry potrebné?

Monika Gronská, branch manager Manpower Slovensko: Z našich skúseností vieme, že viaceré spoločnosti preferujú vysokoškolsky vzdelaných kandidátov. Samozrejme, platí to najmä pri špecializovaných, administratívnych alebo technických pozíciách. Vysokoškolské vzdelanie je kľúčové hlavne v prípadoch, kedy priamo súvisí s výkonom práce, ako napríklad v zdravotníctve, IT, farmácii, technike. Avšak v mnohých prípadoch je pre zamestnávateľov oveľa dôležitejšia prax počas štúdia, ktorá poukazuje na proaktivitu jednotlivých uchádzačov. Prax počas štúdia či rôzne stáže môžu do veľkej miery ovplyvniť rozbehnutie kariéry.

Barbora Bočková, Marketing Manager Trenkwalder: Vždy záleží na odbore, v ktorom sa daná osoba chce uchytiť a kariéru budovať. V dnešnej dobe je veľmi dôležité skombinovať prax a VŠ vzdelanie. Nie je povedané, že jedno bez druhého nemá zmysel, každý odbor má svoje špecifiká a svoje špecifické nároky. VŠ vzdelanie býva nevyhnutné pri vysokých manažérskych pozíciách – tam ale zvyčajne kariéru nenaštartujete. Naša rada teda znie: študujte, vzdelávajte sa čo najviac a počas štúdia využite čas a pracujte. Začnite od nuly, nič vás netlačí a vy svoje nové vedomosti zo štúdia môžete vyskúšať priamo v praxi. Títo absolventi majú na trhu vyhrané. Je to kombinácia vzdelania, znalosti viacerých jazykov a dlhodobej praxe popri štúdiu.

Roman Kubiš, prevádzkový riaditeľ Proact People Slovensko: Vysoká škola nie je podmienkou, ktorá by rozhodovala pri uplatnení sa na trhu práce alebo pri rozbehnutí kariéry. V dôsledku vysokej účasti zahraničných spoločností na trhu práce je rozhodujúcim faktorom ovládanie cudzieho jazyka, ako aj prehodnotenie správneho výberu študijného odboru.   

Aké máte skúsenosti s vašimi klientmi? Pri akých pracovných pozíciách sa od uchádzačov vyžaduje ukončené vysokoškolské vzdelanie?

Monika Gronská, branch manager Manpower Slovensko: Najčastejšie sú to pozície, v ktorých kandidáti využijú vedomosti nadobudnuté počas štúdia. Ide o oblasť farmácie, IT alebo technické pozície prevažne v automobilovom priemysle a vo výrobe.

Barbora Bočková, Marketing Manager Trenkwalder: Je to opäť veľmi individuálne. Nemožno to bagatelizovať podľa odborov, ale rozdeliť skôr podľa národných trendov a zvykov. Ak veľmi zovšeobecníme, dá sa povedať, že pri IT, vývojárskych pozíciách, vyššom manažmente, projektovaní a celkovo technických pozíciách sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie (opäť sa stretávame s uprednostnením uchádzača s 20-ročnou praxou bez vysokej školy v oblasti IT pred vysokoškolským absolventom odboru informatiky). Zaujímavú skupinu tvoria nemecké firmy, ktoré sa riadia svojimi štandardmi a na odborné pozície v oblasti manažmentu neprijímajú uchádzača bez VŠ. Rovnako aj v štátnej správe, ktorá má svoje tabuľkové kritériá, sú pre určité pozície vzdelanostné podmienky pevne dané.

Roman Kubiš, prevádzkový riaditeľ Proact People Slovensko: Väčšia časť našich klientov špecifikuje pri zadávaní inzercie požadovanú úroveň vzdelania, či už stredoškolskú alebo vysokoškolskú, pričom častokrát pri výbere kandidáta rozhoduje práve jeho nadobudnutá prax. Avšak v prípade vyššieho manažmentu (riaditeľ divízie alebo finančný manažér) je vysokoškolské vzdelanie pre získanie pracovnej pozície nevyhnutnou podmienkou. Máloktorá spoločnosť sa zamýšľa nad tým, či pre výkon v danej pozícii postačuje len stredoškolské vzdelanie.

Je vysokoškolské vzdelanie pre kariéru potrebné? Prinášame vám názory čitateľov na Facebooku.

„Poznám len málo ľudí, ktorí študujú pre svoj budúci smer a v ňom aj pokračujú, či už ako zamestnanci alebo podnikatelia. Väčšina ľudí absolvuje vysokú školu iba kvôli titulu. Neučia sa, v čom sa budú vyvíjať ďalej.“ (Martin M.)

„V dnešnej dobe je prax omnoho dôležitejšia ako titul. Trh je presýtený vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi, pretože po skončení SŠ sa nemajú kde zamestnať, tak idú aspoň študovať. Ideálne je mať titul plus 10 rokov praxe a nemať viac ako 30 rokov.“ (Jana S.)

„Záleží na tom, čo chce človek v živote robiť. Keď chce byť právnik, lekár alebo podobne, tak áno.“  (Tedy D.)

Dôležitý je titul, keď chcete viac peňazí a ašpirujete na iný post. Bez titulu sa na manažérsku pozíciu nedostanete. Dá sa to však vyriešiť externým štúdiom.“ (Zuzanka P.)

„Je dobré mať spravenú vysokú školu. Avšak na tých školách by mohli učiť aj niečo do praxe, inak je to skoro zbytočné.“ (Ladislav L.)

Viac názorov si môžete prečítať na fanúšikovskej stránke pracovného portálu Kariéra.sk.

Viac o téme: Anketa Kariéra Vzdelanie Personalisti Vysokoškolské vzdelanie Názor personalistov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy