Recept na úspech: Naprogramujte si ho podľa jednoduchej metódy!

Samotný názov NLP napovedá, že úspech je možné dosiahnuť na základe troch zložiek, ktorými sú „neuro“, „lingvistika“ a „programovanie“.Samotný názov NLP napovedá, že úspech je možné dosiahnuť na základe troch zložiek, ktorými sú „neuro“, „lingvistika“ a „programovanie“. Zdroj: thinkstock.com

Nemusíte byť programátorom, aby ste si dokázali ovplyvniť ukladanie informácií v ľudskom mozgu. Každý človek totižto dokáže dosiahnuť vytúžené ciele a úspech. Potrebujete však k tomu tri základné zložky.

NLP je skratka pre neurolingvistické programovanie, ktorého počiatky siahajú do 70. rokov minulého storočia a zniklo na základe výskumu kalifornskej univerzity v Santa Cruz. Konkrétne sa pod NLP podpísali psychológ Richard Bandler a odborník v oblasti lingvistiky, John Grinder. Samotný názov NLP napovedá, že úspech je možné dosiahnuť na základe troch zložiek, ktorými sú „neuro“, „lingvistika“ a „programovanie“.

„Neuro v tomto prípade predstavuje našu nervovú sústavu, naše zmysly, ktoré komunikujú s okolitým svetom. Lingvistika ako používanie jazyka pre vedenie vnútorného monológu i otvorenú komunikáciu s okolím. A napokon programovanie ako súhrn postupov a metód pre dosiahnutie požadovaných výsledkov,“ vysvetľuje koučka Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Neurolingvistické programovanie nás učí vytvárať rôzne spôsoby a varianty, ako reagovať na tú istú situáciu. V podstate ide o prácu s meta- stavmi, teda rozmýšľame o rozmýšľaní. Základom je odstránenie problému o úroveň vyššie, v jeho podstate. Pomocou tejto metódy dokážeme teda ovplyvňovať ukladanie informácií v ľudskom mozgu.

„NLP vychádza zo skutočnosti, že náš mozog môže byť spolu s nervovou sústavou programovateľný, stačí sa naučiť vyberať správne spôsoby myslenia a správne slová,“ hovorí Silvia Langermann.

Každý človek vie odstrániť všetky stereotypy, ktoré vyplývajú z podvedomia. Zároveň sa dokáže naučiť komunikovať efektívne, to znamená, že každý vie podávať neskreslené, objektívne a pôvodné informácie a vie viesť efektívny rozhovor pomocou kladenia koučovacích otázok. Dokonca je možné si zvýšiť pracovnú výkonnosť a tvorivý potenciál pomocou rôznych praktických a nenáročných metód.

„Metódy a postupy neurolingvistického programovania sú tu pre každého, kto neustále pracuje na vlastnom sebazdokonaľovaní, pretože chce využiť svoj vlastný potenciál v pracovnom i osobnom živote naplno,“ vysvetľuje Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Vďaka takejto metóde môže byť každý človek úspešný a dosiahnuť vytúžené ciele, pretože:

  • schopnosť vnímať svet zmyslami sa medzi ľuďmi nelíši
  • každý si dokáže osvojiť efektívny spôsob komunikácie
  • ľudský potenciál je neobmedzený
  • ľudia vždy reagujú na svoju vnútornú, subjektívnu interpretáciu reality, nikdy nie na objektívnu realitu, čo znemožňuje vidieť pozitívne stránky každej situácie a priestor pre prípadné šance
  • nedosiahneme len ten cieľ, ktorý si nevieme predstaviť
  • neexistuje neúspech, len poznanie, že táto cesta nebola tou správnou voľbou
  • NLP funguje na princípe rozloženia výkonov špičkových na elementárne reprodukovateľné časti, ktoré sú zostavené do unifikovanej naučiteľnej štruktúry

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

NLP by sme mohli prirovnať k snahe schudnúť, čo mnohé dámy dôverne poznajú. Zaručené rady priateľov sú len dočasným a neefektívnym riešením, ktoré sa končí jojo efektom. Ale človek, ktorý rozumie ľudskému telu vám povie, že chudnutie začína v hlave. Rovnako je to aj s úspechom v živote a dosahovaním cieľov.

Všetko začína v našom myslení a konaní. Naše podvedomie je zodpovedné za všetky stereotypy a rutiny v našom živote. Neurolingvistické programovanie ich vie všetky v krátkom čase odstrániť. V takomto prípade nehrozí, že by sa človek raz mohol vrátiť do starých koľají. Neznamená to samozrejme, že nie je nutné zmeny preniesť aj do každodenného života - opäť tu môžeme vidieť analógiu s chudnutím (len tým, že na chudnutie myslíme, určite neschudneme).

NLP má pre človeka každodenné praktické využitie:

  1. Pomáha dosiahnuť človeku vopred definované reálne ciele.
  2. Rozširuje možnosti človeka, rozvíja naše nadanie a talent.
  3. Prispieva k výborným výsledkom v akejkoľvek oblasti, čo má za následok rozvoj zdravého a harmonického života v kariére i v súkromnom živote a medziľudských vzťahoch.

Keď vládne harmónia medzi pracovným a osobným životom, dlhodobý životný úspech človeka je zaručený. Stačí, ak je človek flexibilný, vnímavý a drží sa overených postupov NLP.

„NLP je možné využiť vo viacerých oblastiach života. V práci, v škole, v medziľudských vzťahoch, v rámci fungovania organizácie, pri riešení konfliktov, pri výchove detí, v športe, či dokonca pri odstraňovaní strachu, úzkostí a fóbií,“ vysvetľuje koučka Silvia Langermann.

NLP je okrem psychoterapie využívané pri koučovaní, výcviku lídrov, manažérov, personalistov či obchodníkov. Spomenuli sme však teraz len malú vzorku adeptov pre neurolingvistické programovanie. V skutočnosti sú tieto metódy pre všetkých bez ohľadu na vek či pohlavie a bez rozdielu pôsobnosti v profesijnom živote.

Podmienkou pre NLP nie je nijaké predchádzajúce vzdelanie, NLP je tu pre všetkých. Širokú dostupnosť z neho robia práve techniky, ktoré majú presne danú naučiteľnú štruktúru.

„Pre zaujímavosť môžeme spomenúť jednu z mnohých techník NLP a to konkrétne populárne vytváranie tzv. myšlienkových máp, ktoré nám pomôžu graficky zachytiť abstraktné pojmy. Či už naše problémy alebo ciele. Podstatou je, že sa vo svojich myšlienkach môžeme lepšie orientovať, keď si ich vizualizáciou sprítomníme. Keď problém zachytíme a pomenujeme, môžeme ho riešiť,“ vysvetľuje Langermann.

Mnohým sa môže zdať, že neurolingvistické programovanie sa podobá koučingu. Rozdiel medzi NLP a koučovaním je však výrazný. Pri koučovaní sa hľadajú najlepšie riešenie problémov a situácií na základe vedomého a logického uvažovania, hodnotenia a porovnávania. NLP zas pomáha nájsť také nové riešenia, ktoré by nás vedome nenapadli, pretože sú ukryté hlboko v našom podvedomí.

Viac o téme: Programovanie Úspech Silvia langermann Ľudský mozog NLP Vizuailácia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Silvia Langermann, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy