Spôsob akým poznávame, hovorí veľa o našej osobnosti

triadtriad

Každý z nás má predpoklady na iné veci. Niektorí vynikáme v matematike, iní majú skvelú pamäť, ktorá im pomáhala napr. pri dejepise. Spôsob akým poznávame a prijímame informácie hovorí veľa nielen o našej osobnosti, ale i tom ako si navzájom rozumieme s ľuďmi.

V prvej časti o typológii štýlov poznávania sa budem venovať charakteristike typov a ich silným stránkam. V ďalšej časti (o týždeň) sa budem snažiť ilustrovať prečo vznikajú medzi jednotlivými typmi nedorozumenia, ako im predísť a vyťažiť z našich rozličných pováh to najlepšie.

 

Máte nový telefón...

Popíšem to na jednoduchom príklade, ktorý azda pozná každý z nás. Predstavte si, že dostanete nový mobilný telefón a potrebujete sa v ňom zorientovať. Niekto hneď začne stláčať gombíky, formou pokus -omyl prichádza na vhodné nastavenia. Iný človek potrebuje podrobne preštudovať manuál a riadi sa nim dôsledne – krok po kroku. Ďalší si na internete vyhľadá inštruktážne video, ktoré si niekoľko ráz pozrie, poradí sa zo známymi, až následne začne svoj mobilný telefón prispôsobovať. Pre posledný typ budú prvotne dôležité len tie nastavenia, ktoré sú najpraktickejšími funkciami, doplnkové veci bude riešiť až oveľa neskôr, ak vôbec.

Prečo pristupujeme k spoznávaniu (napr.: telefónu) odlišnými spôsobmi?

 

4 spôsoby akými poznávame

V typológií štýlov poznávania sa stretneme so 4 základnými typmi: aktivistom – reflektorom – teoretikom - pragmatikom.

 

Aktivista je človek praxe, ktorý si všetko potrebuje vyskúšať. Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa na seminároch prví zapájajú do aktivít, či zaspávate pri čítaní skrípt, je tu silný predpoklad že medzi tento typ patríte. Vaša potreba pustiť sa do akcie, skúšať za horúca ako veci fungujú a budú fungovať, či ťukať do počítača v neznámom software, je najsilnejším motívom vášho učenia sa. Pre ich ochotu k akcii sú aktivisti sú častými motivátormi v tíme.

Spôsob akým poznávame, hovorí Galéria fotiek (4)

Reflektori sú ľudia, ktorí na seminároch budú počúvať a málo hovoriť. Radi si pozrú video, či odsledujú ostatných v akcii. Ich slová prichádzajú väčšinou až ku konci diskusie. Introvertne pôsobiaci reflektori týmto spôsobom nasávajú informácie zo všetkých smerov a na konci vám vyrazia dych komplexným zhrnutím či vynikajúcou pointou. Svojou schopnosťou analýzy upriamia vašu pozornosť na skutočne dôležité fakty. Môžete sa na nich spoľahnúť, keby ste sa potrebovali v diskusii vrátiť o krok späť – reflektori si jej priebeh budú pamätať najlepšie.

 

Teoretici budú mať k aktuálnej problematike, ktorú s kolegami preberáte, preštudované manuály, internetové poradne či dokonca rozsiahlu odbornú literatúru. Nebudú chcieť o probléme a k téme hovoriť kým nemajú dostatok informácií. Sú zdrojom zaujímavostí, možných hrozieb a dokonale premyslia fungovanie navrhovaného riešenia, poukážu na možnosti, kam sa to môže zvrtnúť.

 

Pragmatici sa vás najčastejšie spýtajú otázku začínajúcu „Prečo...?“. Potrebujú poznať dôvody prečo konáte určitým spôsobom, aký výsledok navrhované riešenie prinesie. Nebudú sa veľmi zdržiavať, sústredia sa skôr výsledky. Nerobia veci bez zmyslu, upriamujú sa na tie, ktoré budú mať praktické využitie. Pragmatici sú tí, ktorí dokážu selektovať zbytočnú prácu od tej potrebnej pre naplnenie cieľov projektov.

 

Aký/á som? Ako poznávam? 

Spôsob akým poznávame, hovorí Galéria fotiek (4)

Test štýlov poznávania si pýtajte od školiteľov soft-skills či firemných HR špecialistov. Ak je však problém tento test získať, nápomocné bude aj preskúmanie svojich zvykov. Napr.: Keď vás nudia prednášky, možno nie sú ani také nudné, ale vy by ste – ako správny aktivista – potrebovali vyskúšať popisované veci v praxi. Ak sa cítite nepríjemne, keď sa riešenia problémov nachádzajú príliš rýchlo, máte pocit že ste dostali málo vstupných informácií – váš štýl poznávania bude reflektorský či teoretický. Keď neustále hľadáte zmysel vecí a ich ďalšie praktické využitie, s najväčšou pravdepodobnosťou budete pragmatik.

  

Sme mixom viacerých typov

Po vyplnení testu štýlov poznávania zistíte aj to, že vás ovplyvňujú viaceré štýly. Nikto nie je „čistý“ aktivista či pragmatik, avšak skóre pri jednotlivých štýloch prezrádza, čo je u nás dominantné. Kombinácií je veľa. To najdôležitejšie, čo nám výsledok našich poznávacích charakteristík ukáže je, v akých oblastiach sa potrebujeme rozvíjať. Naše silné stránky môžu byť práve tými, ktoré brzdia náš osobnostný rozvoj. Ako jednoduchými spôsobmi rozvíjať slabé stránky, s ktorými vecami sa je lepšie zmieriť a ako pristupovať k ľuďom s rozličnými preferenciami, budem písať v ďalšej časti blogpostu.

 

Prajem pekné seba - spoznávanie :-)

 

Spôsob akým poznávame, hovorí Galéria fotiek (4)

 

Martina Ličková  

Autorka pracuje ako account manager a HR konzultant v spoločnosti TRIAD Advertising – najoceňovanejšej digitálnej agentúre roka 2010. Autorka trpí neprekonateľnou túžbou zdieľať svoje životné dojmy, a spriadať z nich rady pre lepší pracovný život. Svoje poznatky získavala ako čašníčka, prázdninová plavčíčka, koordinátorka v neziskovom sektore, divadelná produkčná, obchodníčka s umením, projektová manažérka vo vzdelávaní a HR konzultačnej firme.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Triad Kariera2011 Sebaspoznavanie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy