Netradičné profesie sú v kurze

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Vďaka automobilovému priemyslu vedú na trhu odborné profesie. Zistili sme, v akej výške sa pohybuje priemerný plat jednej z najžiadanejších odborných profesií.

Na Slovensku sa ľudia s profesiou operátor CNC alebo zvárač určite nestratia. Náš pracovný trh opäť ukázal, že vďaka jeho špecifiku so silným ťahom v automobilovom priemysle sú niektoré profesie z dlhodobého hľadiska veľmi vyhľadávané. Aj napriek občasným sezónnym výkyvom sa vždy zamestnávatelia o takýchto strojárov prihlásia.

Školstvo spí, trh si pýta
V zásade platí, že kto absolvuje technicky zameranú školu, neprerobí. Najväčšiu budúcnosť majú na Slovensku špecialisti v oblasti strojárstva s dôrazom na autopriemysel, elektrotechniku, znalí v logistike, automatizácii a takisto experti na informačné technológie. Práve operátori CNC a zvárači patria do TOP 10 najžiadanejších nemanažérskych pozícií.

Napriek tomu slovenské školstvo ešte dostatočne nereflektovalo na tieto požiadavky. Na stredných odborných školách nemáme samostatný učebný alebo študijný odbor zvárač. Našťastie tieto školy príbuzného zamerania (technické alebo strojárske) často ponúkajú svojim študentom popri klasickej výučbe aj možnosť urobiť si zváračský kurz. Ak však žiak takúto školu nenavštevuje, musí takýto kurz hľadať u súkromných spoločností. Treba si však pripraviť niekoľko stoviek eur navyše.

Titul nie je záruka vysokého platu

„Ilúzia lepšieho a ľahšieho života s ťažko vydretým vysokoškolským titulom na odbore, ktorý vás aj tak nebavil sa môže rozplynúť ihneď po škole. Zrazu zistíte, že máte problém sa uplatniť a hrdosť z nedávnej promócie okamžite vystrieda bezmocnosť pred kanceláriou na úrade práce. Vyškolení stredoškoláci ako nástrojári a zvárači v súčasnosti v automobilovom či strojárenskom priemysle sú v úplne odlišnej pozícii,“  konštatuje Marcel Firuga z Adecco.

Nielenže nemajú taký problém s uplatnením, ale platovo dokonca prevyšujú priemerne zarábajúcich absolventov vysokých škôl hneď vo viacerých sférach.

Priemerná hrubá mesačná mzda nástrojára alebo zvárača je okolo 960 eur. Bežné je, že CNC operátor má nástupný mesačný plat 750 eur. Technik údržby má taktiež necelých 900 eur brutto mesačne. Ak si pozrieme bežne operátorské pozície v automobilovom priemysle, nástupne platy sa pohybujú od 630 do 830 eur mesačne.

Mladý človek si tak vie rýchlo spočítať, že pokiaľ má ukončenú SŠ, má 22 rokov, približne dva roky prax ako CNC operátor a zarába 750 eur mesačne, môže predpokladať, že o tri roky jeho plat narastie do 870 až 930 eur mesačne. Už bude mať 25 rokov a jeho rovesník, ktorý v tom istom období skončil VŠ a ak si vôbec našiel prácu, má nástupný plat približne 780 eur ako operátor v centre pre podporu zákazníkov.

Keď práca chodí za vami
Čo je v súčasnom turbulentnom období na trhu práce lepšie, ako keď vám personalista zavolá a oznámi, že zajtra nastupujete? Pritom stačí málo - zaregistrovať sa. V auguste 2011 spoločnosť Adecco rozbehla nový projekt pre operátorov NC a CNC strojov ako aj pre zváračov - takzvané Centers of Excellence.

„Ide o jednotnú celoslovenskú databázu, kde sa môžu títo špecialisti registrovať u našich odborníkov, ktorí vedia ponúknuť prácu okamžite, respektíve v blízkej budúcnosti. Pričom obsadzujeme miesta pre našich klientov pôsobiacich na celom Slovensku. Dostatočným zdrojom informácií pre záujemcov je i naša webová stránka,“ uviedla Bruna Beata Jakub zo spoločnosti Adecco.

Je to dobrá príležitosť pre špecialistov-operátorov obrábacích strojov (akými sú sústruhy, frézy, kombinované CNC stroje), ako aj pre zváračov s platným certifikátom STN EN 287 pre metódy MIG, MAG, TIG a pre elektrický oblúk.

Viac o téme: Zvárač Profesia Profesie Adecco Netradičná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy