Ste nezamestnaní? Dávku v nezamestnanosti si môžete preniesť aj do zahraničia

Nárok na výplatu dávky v inom členskom štáte trvá tri mesiace od dátumu kedy nezamestnaná osoba prestala byť k dispozícii úradu práce.Nárok na výplatu dávky v inom členskom štáte trvá tri mesiace od dátumu kedy nezamestnaná osoba prestala byť k dispozícii úradu práce. Zdroj: thinkstock.com

Rád by som si našiel prácu v zahraničí. Momentálne som prihlásení na úrad práce viac ako mesiac a poberám dávku v nezamestnanosti. V prípade, ak odídem do zahraničia, je možné poberať dávku aj mimo Slovenska?

Poradňa: Uchádzač môže pokračovať v exporte dávky v nezamestnanosti aj mimo Slovenska. Uchádzač o zamestnanie, ktorému bola priznaná dávka v nezamestnanosti a má záujem o hľadanie zamestnania  v inom členskom štáte Európskej únie musí:

  • byť pred odchodom do iného členského štátu Európskej únie v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 4 týždne po tom, ako bol zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie
  • oznámiť úradu práce, sociálnych vecí a rodiny dátum svojho odchodu do členského štátu Európskej únie
  • pred odchodom do iného členského štátu Európskej únie požiadať pobočku Sociálnej poisťovne o export dávok v nezamestnanosti a o vydanie formuláru E 303/1-5
  • najneskôr do 7 dní od dátumu, keď prestane byť k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Slovenskej republike sa zaevidovať ako osoba hľadajúca si zamestnanie služieb zamestnanosti v členskom štáte Európskej únie, v ktorom si hľadá zamestnanie.

Nárok na výplatu dávky v inom členskom štáte trvá tri mesiace od dátumu kedy nezamestnaná osoba prestala byť k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Slovenskej republike za predpokladu, že celkové trvanie poskytovania dávok nepresiahne celkové trvanie doby nároku na dávky podľa právnych predpisov tohto členského štátu. Iba vo výnimočných prípadoch je možné predĺžiť dobu troch mesiacov a to maximálne na 6 mesiacov.

V inom členskom štáte Európskej únie je uchádzač o zamestnanie povinný plniť všetky povinnosti voči inštitúcii služieb zamestnanosti podľa právnych predpisov tohto štátu.

Ak uchádzač o zamestnanie v inom členskom štáte Európskej únie nebol zaradený do evidencie služieb zamestnanosti je povinný začať si plniť povinnosti uchádzača o zamestnanie  voči úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Slovenskej republike do 15  pracovných dní odo dňa jeho odchodu do členského štátu Európskej únie. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Odchod V Nezamestnaní Nezamestnanosť Zahraničie Dávka Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: UPSVaR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy