Podpora v nezamestnanosti po návrate na Slovensko

Podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti podľa slovenských právnych predpisov je registrácia na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a dosiahnutie doby poistenia v nezamestnanosti v rozsahu 730 dní v posledných troch rokoch pred touto registráciou.Podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti podľa slovenských právnych predpisov je registrácia na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a dosiahnutie doby poistenia v nezamestnanosti v rozsahu 730 dní v posledných troch rokoch pred touto registráciou. Zdroj: photl.com

Chcem sa informovať ohľadom dávky v nezamestnanosti, ktorú vydáva Sociálna poisťovňa. Momentálne som registrovaná na úrade práce v zahraničí a po mesiaci si chcem túto registráciu preniesť na Slovensko. Posledných osem rokov som bola zamestnaná a zamestnávateľ za mňa riadne platil odvody. Môžete mi prosím poradiť, ako mám postupovať a či mám na takúto dávku nárok? Čo potrebujem na jej vybavenie?

 

Poradňa: Podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti podľa slovenských právnych predpisov je registrácia na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a dosiahnutie doby poistenia v nezamestnanosti v rozsahu 730 dní v posledných troch rokoch pred touto registráciou.

„Vzhľadom na to, že klientka pracovala v zahraničí, skúmali by sa aj ďalšie skutočnosti,“ vysvetľuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ak klientka pracovala v členskom štáte EÚ, doba poistenia v nezamestnanosti nadobudnutá v tomto štáte by sa zohľadnila na účely nároku na dávku v nezamestnanosti za predpokladu, že:

  • by bola potvrdená na príslušnom formulári inštitúciou sociálneho zabezpečenia tohto štátu, konkrétne ide o formulár E301, PD U1 alebo U002 a
  • klientka mala počas výkonu zamestnania v inom štáte zachované centrum záujmov na Slovensku, ak sa nevracala z iného štátu na Slovensko denne alebo raz týždenne (ak sa vracala denne alebo raz týždenne, centrum záujmov sa neskúma).

O potvrdenie vyššie uvedeného formulára môže klientka požiadať príslušnú inštitúciu iného členského štátu priamo alebo o formulár požiada pobočka Sociálnej poisťovne, na ktorej si uplatní nárok na dávku v nezamestnanosti.

„Centrum záujmov sa posudzuje podľa viacerých kritérií v ich vzájomnej súvislosti a to rodinné väzby na Slovensku, vlastníctvo nehnuteľností na Slovensku, charakter posledného zamestnania v inom štáte, početnosť návratov na Slovensko počas výkonu zamestnania v inom štáte, úmysel odchodu do iného štátu a návratu na Slovensko,“ hovorí Peter Višváder.

Ak je tým iným štátom tretia krajina mimo EÚ, postup by závisel od skutočnosti, či má Slovensko s týmto štátom uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.

 

Nájdite si prácu na Slovensku! Máme pre vás zaujímavé pracovné pozície.

 

Viac o téme: Slovensko Podpora V Návrat Nezamestnaná Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Peter Višváder/Sociálna poisťovňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy