Prihlásenie a 'pobyt' na úrade práce

Nezamestnaní, evidovaní na úrade práce si musí platiť zdravotné poistenie.Nezamestnaní, evidovaní na úrade práce si musí platiť zdravotné poistenie. Zdroj: photl.com

Vraciam sa zo zahraničia, kde som nepracovala. Som v Kanade necelý rok a teraz idem späť na Slovensko. Môžem sa prihlásiť na úrad práce? Na Slovensku som skončila pracovný pomer v júni 2013. U posledného zamestnávateľa som pracovala takmer 5 rokov. Musím sa hlásiť v mieste trvalého bydliska? Musím to absolvovať do 7 dní od návratu na Slovensko? Čo si mám priniesť so sebou na prihlásenie na úrad práce?

 

Poradňa: Je na vás, či sa po vašom návrate rozhodnete prihlásiť na úrad práce. Byť evidovaným uchádzačom o zamestnanie je právom občana, nie je to však jeho povinnosť.  Ako dobrovoľne nezamestnaná osoba ste však povinná hradiť si sama zdravotné poistenie.

Ak sa rozhodnete požiadať o zaradenie do evidencie, mali by ste tak urobiť v mieste vášho trvalého pobytu. Na stránke Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny si môžete stiahnuť Žiadosť o zaradenie do evidencie.

Na prihlásenie sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie budete potrebovať tieto doklady:

  1. platný občiansky preukaz
  2. fotokópiu potvrdenia o zamestnaní alebo dokladu o spôsobe skončenia pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu, ak spôsob skončenia pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu nie je uvedený v potvrdení o zamestnaní alebo ak sa potvrdenie o zamestnaní nevydáva.
  3. fotokópiu dokladu o dosiahnutom stupni vzdelania
  4. fotokópiu dokladov o nadobudnutých zručnostiach a oprávneniach (ak nejaké máte)

Po prihlásení na úrad práce sa už nemusíte hlásiť pracovníkom každý mesiac, ako tomu bolo v minulosti. Periodicitu kontaktu určujú po novom samotní pracovníci úradu. Po novom už úrad nemá povinnosť ponúknuť uchádzačovi raz za mesiac vhodné zamestnanie alebo účasť na niektorom z aktívnych opatrení trhu práce. Novinkou je aj to, že si môžete privyrobiť na dohodu, maximálne však do výšky 146 eur. O tejto skutočnosti je však potrebné informovať pracovníka úradu práce.

Ak by ste chceli požiadať o dávku v nezamestnanosti, ktorú vydáva Sociálna poisťovňa, musíte byť evidovaná na úrade práce a byť v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistená v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Slovensko Návrat Úrad Zahraničie Práce Prihlásenie Evidencia Kandidát
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: red., Zdroj: UPSVaR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy