Nárok na materské

poradnaporadna

Dobrý deň, som študentkou na vysokej škole a otehotnela som. Chcem sa opýtať ako to teraz bude s materským príspevkom. Či si musím platiť 270 dní vopred, keďže som nebola ešte zamestnaná??

Poradňa: Materské je nemocenská dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa tehotnej žene pred pôrodom a po ňom, keď sa stará o narodené dieťa. Obdobie poberania materského sa väčšinou kryje s obdobím materskej dovolenky. Materské sa spravidla poskytuje od začiatku 6. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu a vypláca sa spravidla 28 týždňov. Obdobie poskytovania materského môže byť aj dlhšie ako 28 týždňov, napríklad 37 týždňov ak je matka osamelá.

Osamelosť sa preukazuje čestným vyhlásením poistenkyne, ktoré predloží príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Osamelá osoba na účely poskytovania materského je poistenkyňa, ktorá žije sama, je slobodná, ovdovená, rozvedená alebo osamelá z iných vážnych dôvodov. Podmienka osamelosti nie je splnená, ak poistenkyňa žije s inou fyzickou osobou v spoločnej domácnosti podľa § 115 Občianskeho zákonníka. Podmienka osamelosti z iných vážnych dôvodov je splnená aj v prípade, ak v čestnom vyhlásení poistenkyňa uvedie, že síce trvale žije s inou fyzickou osobou v spoločnej domácnosti, ale neuhrádzajú spoločne náklady na svoje potreby .

 

Nárok na materské vzniká, ak :

- je budúca matka nemocensky poistená 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom.

- matka aktívne nepracuje, pretože je tehotná alebo sa stará o narodené dieťa, a zároveň nemá príjem, ktorý by sa v tomto období mohol považovať za vymeriavací základ

 

Študent nie je povinne nemocensky poistenou osobou. Študentovi vysokej školy a žiakovi strednej školy vznikne nemocenské poistenie len ako dobrovoľne nemocensky poistenej osobe odo dňa prihlásenia sa na nemocenské poistenie, najskôr odo dňa podania prihlášky a zaniká dňom odhlásenia sa z nemocenského poistenia, najskôr odo dňa podania odhlášky. Podaním prihlášky na nemocenské poistenie je študent vysokej školy a žiak strednej školy odo dňa prihlásenia povinný platiť poistné na nemocenské poistenie a to na účet pobočky Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu študenta, za kalendárny mesiac pozadu. Poistné je splatné do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa platí poistné.

 

04.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Poistenie Tehotenstvo Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy