Dohoda o brigádnickej práci študentov

právna poradňaprávna poradňa

1)Môže mať brigádnik na Dohodu o brigádnickej práci študentov mesačnú mzdu, nie hodinovú, ale hodiny len polovicu z týždenného času. Teda celkovú odmenu za mesiac za vykonanú prácu / v polovičnej prac. dobe? 2) Akú mesačnú daň budem platiť, keď som začal brigádovať ako 15- ročný študent?

Poradňa: Dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ktorá má štatút študenta. Na základe dohody o brigádnickej práci študentov nemožno vykonávať prácu v rozsahu prekračujúcom v priemere polovicu určeného týždenného pracovného času. Dodržiavanie dohodnutého a najviac prípustného rozsahu pracovného času sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená, najdlhšie však za 12 mesiacov, t.j, napr. ak je u zamestnávateľa ustanovený týždenný pracovný čas 40 hodín týždenne a dohoda o brigádnickej práci študenta je dojednaná na dobu 3 mesiacov, priemerný pracovný čas študenta počas troch mesiacov nemôže prekročiť 20 hodín týždenne.

 

V dohode musí byť uvedená okrem iného aj dohodnutá odmena za vykonanú prácu, pričom zákon neobmedzuje dohodu a zamestnávateľ sa môže dohodnúť aj na hodinovej, aj na mesačnej odmene.

 

Zamestnávateľ vyberie preddavok na daň zo zdaniteľnej mzdy. Zdaniteľnou mzdou je úhrn zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti zúčtovaných a vyplatených zamestnancovi za kalendárny mesiac alebo zdaňovacie obdobie, znížený o

a) sumy zrazené na poistné a príspevky, ktoré je povinný platiť zamestnanec,

b) nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka; základ dane na výpočet preddavku na daň za kalendárny mesiac sa zníži o sumu zodpovedajúcu 1/12 nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.

 

Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, prihliadne na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, ak zamestnanec podá do konca mesiaca, v ktorom nastúpil do zamestnania, a každoročne najneskôr do konca januára alebo v priebehu zdaňovacieho obdobia písomné vyhlásenie o tom, že uplatňuje nárok na nezdaniteľnú časť základu dane., t.j. ako vypíše a podpíše u zamestnávateľa tlačivo s názvom „ Vyhlásenie na zdanenie príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti podľa § 36 ods. 6 zákona č. 595/2003. Z.z. o dani z príjmov“.

 

7.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy