Študentky nemajú nárok na materskú

Študentky nemajú nárok materskú dávku.Študentky nemajú nárok materskú dávku. Zdroj: photl.com

Za študentov počas školy neplatí poistné štát, preto im nevzniká nárok na materskú dávku. Nárok vzniká iba v prípade platenia dobrovoľného nemocenského poistenia po dobu 270 dní v dvoch rokoch.

Sociálna poisťovňa upozorňuje študentky, že bezprostredne po skončení školy alebo počas štúdia nemajú nárok na dávku materské, ak nie sú dobrovoľne nemocensky poistené. Za študentov totiž neplatí poistné ani štát, ani nikto iný. Preto im nevzniká nárok na uvedenú dávku.

Nárok na materské žiadateľke vznikne vtedy, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom platila poistné aspoň 270 dní. Poistenie musí trvať aj v čase vzniku nároku na materské alebo musí plynúť ochranná lehota, ktorá je sedem dní po zániku nemocenského poistenia a osem mesiacov v prípade, ak je žena v čase zániku poistenia tehotná.

Na dobrovoľné poistenie sa študentka môže prihlásiť pomocou Registračného listu FO v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého bydliska. Materské sa počíta ako 65 % z výšky vymeriavacieho základu, z ktorého zaplatila poistné v tzv. rozhodujúcom období, spravidla predchádzajúci kalendárny rok alebo jeho časť.

Vymeriavací základ, z ktorého bude platiť poistné, si môže poistenka určiť sama v rozpätí od minimálneho po maximálny vymeriavací základ. Minimálny vymeriavací základ je vo výške 393 eur, z ktorého výška materského je asi 255 eur. Maximálny vymeriavací základ obmedzuje horná hranica denného vymeriavacieho základu, čo predstavuje 38,7617 eura. Preto maximálna výška materského môže byť 781 eur, ak má mesiac 31 dní.
Sociálna poisťovňa v roku 2012 vyplatila mesačne v priemere 24.221 materských dávok v priemernej výške 443 eur. V roku 2011 vyplatila mesačne v priemere 23.213 materských dávok v priemernej výške 385 eur.

Viac o téme: Žena Materská Študentka Dávka Materské
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy