Materská dovolenka nie je dôvodom na krátenie dovolenky

Na účely dovolenky je za výkon práce považované aj obdobie materskej dovolenky.Na účely dovolenky je za výkon práce považované aj obdobie materskej dovolenky. Zdroj: photl.com

Pracovala som jeden rok, po roku mi predĺžili zmluvu zas na dobu určitú do novembra 2013. Od 11. februára 2013 do 31. marca 2013 som bola práceneschopná a skrátili mi dovolenku. Budem mať na ňu nárok len za celý odrobený mesiac cca 1,5 dňa dovolenky/mesiac. A to mi dokonca vyrátali nie ku dátumu, kedy mi končí zmluva ale do dátumu odchodu na materskú dovolenku.

Poradňa: Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Na účely dovolenky je za výkon práce považované aj obdobie materskej dovolenky, takže z dôvodu trvania materskej dovolenky sa nárok na dovolenku nekráti.

Dovolenka sa kráti z dôvodu trvania dočasnej práceneschopnosti  za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, pričom  ak nie je naplnených prvých 100 dní alebo  následných 21 dní,  nárok na dovolenku sa nekráti.

Z uvedeného vyplýva, že nárok na dovolenku sa nekráti, pokiaľ PN netrvala aspoň 100 dní a takisto sa nárok na dovolenku nekráti z dôvodu odchodu na materskú dovolenku.

Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje a jeho pracovný pomer netrval počas celého kalendárneho roka, vzniká nárok na pomernú časť dovolenky. Pomerná časť dovolenky  sa určí ako 1/12 dovolenky za kalendárny rok (20 alebo 25 dní, podľa veku zamestnankyne za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania pracovného pomeru v kalendárnom roku. Zamestnanec má nárok na 1/12 dovolenky za celá mesiac trvania prac pomeru, takže ak sa pracovný pomer končí v polovici určitého mesiaca, za tento nárok na dovolenku nevzniká.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Materská Dovolenky Krátenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy