Môže dať zamestnávateľ výpoveď žene na materskej?

Počas rodičovskej dovolenky platí zákaz výpovede.Počas rodičovskej dovolenky platí zákaz výpovede. Zdroj: photl.com

Je možné dať výpoved zamestnankyni, ktorá je toho času na materskej dovolenke? Pracuje u nás od roku 2008. Na materskú dovolenku nastupila minulý rok. Vypoveď chceme dať z dôvodu, že už s ňou nerátame do budúcnosti. Teraz jej funkciu pre nás robí externe jedna firma. Daľší dôvod je, že neviem či sa jej do dĺžky pracovného pomeru zaráta aj materská dovolenka.

Poradňa: Skončenie pracovného pomeru výpoveďou danou tehotnej zamestnankyni alebo zamestnankyni na materskej alebo rodičovskej dovolenke je možné len výnimočne, lebo Zákonník práce im priznáva zvýšenú ochranu.

Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky,  má nárok na zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko a ak tento postup nie je možný,  zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.  Ak medzičasom došlo k organizačným zmenám v spoločnosti, v dôsledku ktorých zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávat, je daný výpovedný dôvod podľa ustanovenia § 63 ods.  1 písm b )  Zákonníka práce, t.j. z dôvodu, že sa zamestnanec stal nadbytočným vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa o organizačných zmenách. Výpoveď z uvedeného dôvodu však zamestnankyni možno dať až po návrate z materskej alebo rodičovskej dovolenky, lebo počas ich trvania platí zákaz výpovede.

Zákaz výpovede slúži na ochranu zamestnanca v určitých situáciách ako je práceneschopnosť, tehotenstvo, materská a rodičovská dovolenka a pod.  Zákaz výpovede sa nevzťahuje napr. na výpoveď danú zamestnancovi z dovodu zrušenia a premiestnenia zamestnávateľa .

Počas trvania materskej alebo rodičovslej dovolenky nemôže dať zamestnávateľ zamestnankyni  výpoveď, i keď sa táto zamestnankyňa stala nadbytočnou.Výpoveď zo strany zamestnávateľa je možné dať až po ukončení materskej alebo rodičovskej dovolenky, pričom na účely určenia výšky odstupného je rozhodujúci celkový čas trvania pracovného pomeru, t.j. ak vrátane času stráveného na materskej a rodičovskej dovolenke.

Zákon nijako neobmedzuje možnosť zamestnávateľa  navrhnúť zamestnankyni skončenie pracovného pomeru dohodou z dôvodu, že sa zamestnankyňa stala nadbytočnou; v takomto prípade má zamestnankyňa tiež nárok na odstupné, nie je však povinná návrh zamestnávateľa prijať.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Dovolenka Materská Výpoveď
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy