Úprava pracovného času matky

poradnaporadna

Mám 3 ročnú dcérku a pracujem v obchode ako vedúca predajne. Je zamestnávateľ povinný mi upraviť pracovný čas, nakoľko ide od septembra do škôlky a dochádzam do BA?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 164 ods. 1 a 2 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti. Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

 

Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi / zamestnankyni vyhovieť, ak je to možné a môže sa tejto povinnosti zbaviť, len ak mu to neumožňujú jeho prevádzkové možnosti bez ohrozenia plnenia jeho úloh. Ak zamestnávateľ odmietne žiadosť zamestnankyne, je povinný preukázať (zamestnankyni, inšpekcii práce, prípadne súdu), že požadovaná úprava pracovného času by mala nepriaznivé následky pre zamestnávateľa.

 

Z informácie od pisateľky, ktorá pracuje ako vedúca predajne, sa domnievame, že úprava pracovného času zamestnankyne, ktorá vykonáva funkciu vedúcej predajne, by mohla zamestnávateľovi spôsobovať problémy, napr.ak sa pritomnosť vedúcej predajne vyžaduje pri určitých riadiacich aleko kontrolných úkonoch, ktoré vyplývajú z povahy práce práve vedúcej a nie ostatným zamestnancom v predajni.

 

11.06.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Uprava pracovneho casu matky
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy