Výpoveď daná zamestnávateľom

poradnaporadna

Prosím o radu ako mám postupovať v príp. ak zamestnávateľ mi ponúkol iné prac. miesto z dôvodu znižovania počtu pracovným miest týkajúceho môjho, t.j. teda dôsledok nadbytočnosti, a povedal mi ak prac. miesto nebudem akceptovať, tak je tu možnosť výpovede, čo už bližšie nešpecifikoval. Som v pracovnom pomere na neurčito, už po skúšobnej dobe a pracujem viac ako dva roky. Môže zamestnávateľ postupovať aj dvojmesačnou výpovednou lehotou a po jej uplynutí mám nárok na odstupné?, kebyže zamestnávateľ zvolil túto možnosť, al. aj v príp. okamžitej výpovede zo strany zamestnávateľa mám nárok na odstupné?

Poradňa: Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len z určitých dôvodov a okamžitá výpoveď nie je možná, dôvodmi výpovede sme sa podrobnejšie zaoberali v článku Výpoveď daná zamestnávateľom

 

Ak je daná výpoveď , pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Zamestnávateľ sa so zamestnancom môže dohodnúť na skončení pracovného pomeru aj dohodou, vtedy je však v záujme zamestnanca , aby požadoval uvedie dôvodu skončenia pracovného pomeru v dohode.

 

Ak sa pracovný pomer končí z dôvodu, že zamestnanec je nadbytočný, zamestnanec má nárok na odstupné v sume dvojnásobku jeho priemerného zárobku. Tento nárok má zamestnanec aj v prípade , ak dôjde ku skončeniu pracovného pomeru dohodou aj ak dôjde ku skončeniu pracovného pomeru výpoveďou.

 

04.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2010 Odstupne Nadbytočnosť
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy