Nárok na odstupné

právna poradňaprávna poradňa

Mám nárok na dvojmesačné odstupné, keď sa mi výpovedná lehota začala 01.06. a končí 31.07.2010? Výpoveď je z organizačných dôvodov. Problém je v tom, že od 14.06.2010 do 31.07.2010 som bola na PN a netrvám na predĺžení výpovednej lehoty. Aj tak mám nárok na dvojmesačné odstupné?

Poradňa: Pre určenie vzniku nároku na odstupné a jeho výšky sú podstatné dve skutočnosti a to dôvod skončenia pracovného pomeru a dĺžka trvania pracovného pomeru. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b)Zákonníka práce, t.j., z organizačných dôvodov alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Skutočnosť, že v čase plynutia výpovednej doby bol zamestnanec PN nemá vplyv na výšku odstupného, ktoré má byť zamestnancovi vyplatené po končení pracovného pomeru.

 

12.8.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy