Mám nárok na odstupné alebo odchodné do dôchodku?

Pri odchode zamestnanca do dôchodku mu vzniká nárok na odchodné.Pri odchode zamestnanca do dôchodku mu vzniká nárok na odchodné. Zdroj: photl.com

Požiadal som zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou dňom 10. februára 2013 z dôvodu odchodu do starobného dôchodku. Zamestnávateľ mi dal dohodu o skončení pracovného pomeru dohodou v zmysle § 60 Zákonníka práce. Ja som ju podpísal. Mám nárok na odstupné?

Poradňa: Odstupné je povnný zamesnávateľ vyplatiť len v prípade skončenia pracovného pomeru dohodou alebo výpoveďou z dôvodov stanovených v Zákonníku práce (napríklad v prípade nadbytočnosti zamestnanca). Ak sa pracovný pomer skončil dohodou na žiadosť zamestnanca z dôvodu odchodu do dôchodku, zamestnancovi nevzniká nárok na odstupné.

Zákonník práce spája s odchodom do dôchodku a skončením pracovného pomeru nárok na odchodné. Pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok patri zamestnancovi odchodné najmenej v sume jeho priemerného zároku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do 10 dní po skončení pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Odchod Dôchodok Do Odchodné Odstupné Skončenie Dôchodku Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy