Predčasní dôchodcovia nemôžu pracovať. Odoberú im dôchodok

Poberať predčasný dôchodok a pracovať už nie je možné.Poberať predčasný dôchodok a pracovať už nie je možné. Zdroj: photl.com

Predčasní dôchodci, ktorí pracujú na dohodu majú dve možnosti. Ak dosiahli dôchodkový vek, bude im naďalej vyplácaní dôchodok. Ak však dôchodkový vek nedosiahli a naďalej budú pracovať na dohodu, bude im dôchodok pozostavený.

Sociálna poisťovňa bude listom informovať predčasných starobných dôchodcov pracujúcich na dohodu o nových podmienkach od marca tohto roka.

V liste ich SP oboznámi s podmienkami nároku na výplatu ich predčasného starobného dôchodku a potrebnými krokmi zamestnávateľa, aby im nárok na jeho výplatu nezanikol od výplatného termínu v marci. Podľa novely zákona o sociálnom poistení totiž SP automaticky zastaví výplatu tohto dôchodku tým, ktorí po 28. februári nedovŕšia dôchodkový vek a budú naďalej pracovať na dohodu.

Poisťovňa upozorňuje, že výplatu zastaví na základe údajov zo svojho informačného systému.

"Preto žiadame všetkých, ktorí dostanú informačný list a k 31. decembru 2012 nemali uzatvorenú dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, aby sa bezodkladne obrátili na príslušnú pobočku SP. Jej zamestnanci následne zabezpečia nápravu údajov v informačnom systéme," upozornil Višváder.

Dodal, že v opačnom prípade nebude poberateľovi dôchodok vyplatený v obvyklom termíne, ale až neskôr po preukázaní, že mu nárok naň nezanikol. Poisťovňa začne predčasným starobným dôchodcom, ktorí boli evidovaní ako osoby vykonávajúce činnosť na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru do 31. decembra minulého roka, posielať listy od 15. januára.
 

Viac o téme: Domáce Dohoda Dôchodok Poisťovňa Sociálna Predčasný SP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy