Výpoveď z pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa

poradňaporadňa

Pracujem ako šofér v jednej firme už 2 roky, počas dovolenky ma zastupoval šéfov kamarát, keď som mal nastúpiť šéf mi oznámil, že mi dáva výpoveď, ale dôvod nepovedal. Na odstupné nemá, tak som to nepodpísal. Výpoveď mi posiela poštou. Ak to prevezmem, ktorý dátum bude platiť? Ako mám získať odstupné?

Poradňa: Zákonník práce, konkrétne ustanovenie § 63 ods. 1 neumožňuje zamestnávateľovi dať zamestnancovi výpoveď bezdôvodne. Výpoveď je jednostranným právnym úkonom a je potrebné ju preukázateľne doručiť. Doručuje sa spravidla na pracovisku, prípadne na poslednú známu adresu zamestnanca. Písomnosti doručované poštou zamestnávateľ zasiela na poslednú adresu zamestnanca, ktorá je mu známa, ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou "do vlastných rúk". Povinnosť doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnávateľovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

Deň, kedy dôjde k doručeniu, je rozhodujúci pre začiatok plynutia výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak nie je ustanovené inak. O výpovedi a dôvodoch výpovede sme písali podrobne tu.

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončil pracovný pomer výpoveďou z organizačných dôvodov (§ 63 ods. l písm. a) alebo b)) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy