Skončenie pracovného pomeru z dôvodu omeškania mzdy

poradnaporadna

Vo februári budú 3 roky, čo pracujem v nemenovanej firme. Vyzerá to ale tak, že v januári alebo vo februári už nebude na výplaty. Jedná sa o družstvo, ktorého som členom, výplatný termín máme 9. v mesiaci. Chcela by som vedieť, kedy presne mám podať výpoveď, ak by som napr. 9.1.2011 nemala peniaze na účte, aké môžem požadovať odstupné + vyplatenie členského vkladu.

Poradňa: Zamestnanec môže dať výpoveď zamestnávateľovi kedykoľvek , aj to aj bez uvedenia dôvodu, vtedy však zamestnancovi nevzniká nárok na odstupné. Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer z dôvodu omeškania s vyplatením mzdy, môže využiť spôsob skončenia pracovného pomeru, ktorý sa nazýva okamžité skončenie. Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Súčasne má zamestnanec nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

 

Okamžité skončenie môže zamestnanec urobiť iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Toto skončenie musí zamestnanec zamestnávateľovi doručiť, a to alebo osobne na pracovisku tak, že mu zamestnávateľ potvrdí prevzatie písomnosti alebo okamžité skončenie môže zamestnanec poslať poštou doporučene.

 

Skončením pracovného pomeru nezaniká automaticky aj členstvo v družstve, postup v tejto veci môže byť upravený v stanových družstva ako aj v príslušných ustanoveniach Obchodného zákonník, ale táto problematika je mimo rozsahu pracovnoprávnej poradne.

 

17.12.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy