Možnosti zamestnávateľa, ak nemá pre zamestnancov prácu

Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z organizačných dôvodov len v prípade,  ak nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávateľ, a to ani na kratší pracovný čas. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z organizačných dôvodov len v prípade, ak nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávateľ, a to ani na kratší pracovný čas. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnanci majú uzatvorenú pracovnú zmluvu od 2. mája 2014 do 31. decembra 2014 na dobu určitú. Môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer skôr, nakoľko vykonáva stavebné práce a nemá zákazky? Pracovný pomer musí ukončiť písomne?

 

Poradňa: Nedostatok práce pre zamestnancov môže byť výpovedným dôvodom podľa ustanovenia §63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, z dôvodu, že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

Zamestnávateľ musí písomne rozhodnúť o organizačnej zmene, ktorej cieľom  je dosiahnutie určitej reorganizácie v spoločnosti, napr. zrušenie celého stavebného oddelenia a pod.,  dôjde k zníženiu počtu zamestnancov a vznikne stav nadbytočnosti určitých zamestnancov. V organizačnej zmene musí zamestnávateľ určiť aj dátum je účinnosti. Pri stanovení dátumu účinnosti treba počítať aj s plynutím výpovednej doby.

Ak zamestnávateľ určí dátum účinnosti pred uplynutím výpovednej doby, nebude mať pre zamestnancov počas výpovednej doby pred zamestnancov prácu, vzniknú prekážky v práci na strane zamestnávateľa a ten bude povinný platiť zamestnancom náhradu mzdy  počas trvania výpovednej doby. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z organizačných dôvodov len v prípade,  ak nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávateľ, a to ani na kratší pracovný čas.

S vyššie uvedeným dôvodom skončenia pracovného pomeru sa zvyčajne  spája aj povinnosť zamestnávateľa vyplatiť zamestnancom odstupné . Ak pracovný pomer trvá  menej ako jeden rok a pracovný pomer sa končí na základe výpovede,  zamestnanci majú jednomesačný výpovednú dobu, ale  nemajú nárok na odstupné. Ak sa pracovný pomer skončí dohodou z vyššie uvedeného dôvodu k dohodnutému dátumu, zamestnanci majú nárok na odstupné. Výpoveď musí byť písomná. Skončenie pracovného pomeru dohodou alebo výpoveďou je možné aj počas prvého roka trvania pracovného pomeru a aj v prípade, ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zamestnávateľ Výpoveď Zákazky Práca na dobu určitú Nedostatok zákazok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy