Výpoveď z organizačných dôvodov: Poznajte svoje práva!

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Zdroj: thinkstock.com

Pracujem vo firme od 1. januára 2013. Zamestnávateľ oznámil, že moje pracovné miesto sa bude rušiť . Výpoveď som zatiaľ nedostala, ale nadriadený mi povedal, že najneskôr do 31. júla 2014 ju dostanem, nakoľko moju pozíciu dlhšie ako do konca septembra držať nemôžu.

 

Poradňa: Ak chce dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď z organizačných dôvodov, v prvom rade musí splniť ponukovú povinnosť, t.j. ponúknuť zamestnancovi iné pracovné miesto, ak je v organizácii voľné. Zamestnávateľ môže dať výpoveď iba v prípade, ak zamestnávateľ nemá voľné pracovné miesto, a to ani na kratší pracovný čas, v mieste, ktoré bolo dojednané ako miesto výkonu práce alebo zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby.   Počas výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a zamestnávateľ je povinný zamestnancovi prideľovať prácu  a platiť mu za ňu odmenu. Ak zamestnávateľ zamestnancovi neprideľuje prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnancovi za tento čas patrí náhrada mzdy vo výške priemerného mesačného zárobku.

Ak pracovný pomer  ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace. Ak pracovný pomer netrval aspoň dva roky, zamestnanec nemá nárok na odstupné, ak sa pracovný pomer končí výpoveďou z organizačných dôvodov.

Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú na skončení pracovného pomeru, zamestnanec má nárok na odstupné vo výške priemerného mesačného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zamestnanec Výpoveď Pracovné miesto Organizačné dôvody Rušenie miesta
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy