Nárok na odstupné má aj dôchodca!

Nárok na odstupné má aj dôchodca.Nárok na odstupné má aj dôchodca. Zdroj: thinkstock.com

V roku 2013 som dovŕšila dôchodkový vek, ale ostala som pracovať naďalej bez prestávky. Chcela by som sa opýtať, či musím dať výpoveď ja, keď ma riaditeľ tlačí k výpovedi z dôvodu menej práce.

 

Poradňa: Vznik nároku na  dôchodok alebo dôchodkový vek nie sú dôvodom na skončenie pracovného pomeru. Zamestnanec môže ale nemusí dať výpoveď, ak sa rozhodne odísť na dôchodok, ale v takomto prípade mu nevzniká nárok na odstupné, na ktoré zamestnancovi nikdy nevznikne nárok, ak ide o výpoveď danú zamestnancom.

Ak zamestnanec zostane v pracovnom pomere, zamestnávateľ mu nemôže dať výpoveď bezdôvodne, ale len ak existuje jeden z výpovedných dôvodov podľa § 63 Zákonníka práce : Ak ide o  štátnozamestnanecké vzťahy,  použije sa úprava v zmysle ustanovenia § 47zákona č. 400/2009 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Dosiahnutie dôchodkového veku alebo  vznik áru na dôchodok nie je výpovedným dôvodom.

Výpovedné dôvody sú uvedené v § 63 ods. 1 Zákonníka práce  a sú nasledovné:

a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť

1. zrušuje alebo

2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,

c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,

d) zamestnanec

1. nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce,

2. prestal spĺňať požiadavky podľa § 42 ods. 2 Zákonníka práce

3. nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo

4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,

e) sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Nárok na odstupné vzniká len prípadoch, ak sa pracovný pomer končí výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v v písm. a ) a b) vyššie a v prípade, ak sa pracovný pomer končí z dôvod, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu . Výška  odstupného závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru  a od spôsobu skončenia pracovného pomeru, výpoveďou alebo dohodou.

Upozorňujeme , že v prípade prvého skončenia pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok má zamestnanec nárok na odstupné, a to najmenej v sume jeho priemerného zárobku, ak zamestnanec požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do 10 dní po skončení pracovného pomeru. Nárok na odchodné zamestnancovi vznikne aj v prípade, ak sa pracovný pomer skončí výpoveďou danou zamestnancom.

Nie je vylúčené, aby súčasne vznikol zamestnancovi nárok na odstupné aj odchodné,  zákon takýto súbeh nevylučuje. Vyplatenia odstupného aj odchodného je spojené so skončením pracovného pomeru, pričom na vyplatenie odstupného má zamestnanec nárok zakaždým, t.j. pri každom skončení pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou, z jedného z vyššie uvedených dôvodov, ale na vyplatenie odchodného má zamestnanec nárok len ak ide o prvé skončenie pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Práca Dôchodca Dôchodkyňa Výpoveď Odchodné Odstupné Pracujúci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy