Som dôchodca. Dostanem odstupné aj odchodné?

Nárok na odchodné má zamestnanec pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok.Nárok na odchodné má zamestnanec pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok. Zdroj: photl.com

Pracujem od roku 1991 a zároveň poberám starobný dôchodok. Doteraz som nárok na odchodné nemal, lebo som neprestal pracovať. Keď prestanem pracovať, mám nárok na odchodné a aj dvojmesačné odstupné a v akej výške? Dôvodom je sťahovanie ústavu na iné miesto a personálne zmeny.

Poradňa: Nárok na odchodné má zamestnanec pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok, a to najmenej v sume jeho priemerného zárobku, ak zamestnanec požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do 10 dní po skončení pracovného pomeru. V prípade skončenia pracovného pomeru teda zamestnanec má nárok na odchodné, ak sa jedná o prvé skončenie pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok.

Nárok na odstupné, ktorého súbeh s odchodným nie je vylúčený, vznikne len v určitých prípadoch, ak sa pracovný pomer skončí výpoveďou danou zamestnávateľom alebo dohodou. Jedným z výpovedných dôvodov, kedy vznikne zamestnancovi nárok na odstupné, je dôvod resp. dôvody podľa ust.  § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b)  Zákonníka práce (spolu často označované aj ako organizačné dôvody), t.j. konkrétne, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť

  1. zrušuje alebo
  2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce.

Ak zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta práce uvedeného v pracovnej zmluve, zamestnávateľ mu môže dať výpoveď a zamestnancovi vznikne nárok na odstupné vo výške štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval viac ako 20 rokov. Ak sa pracovný pomer z vyššie uvedeného dôvodu skončí dohodou, zamestnanec má nárok na odstupné vo výške päťnásobku jeho priemerného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dôchodca Odchodné Odstupné Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy