Počas výpovednej doby som ochorela. Kedy skončí pracovný pomer?

Výpovedná doba sa zo zákona predĺži a pracovný pomer sa skončí až skončením ochrannej doby.Výpovedná doba sa zo zákona predĺži a pracovný pomer sa skončí až skončením ochrannej doby. Zdroj: photl.com

Mám nárok na odstupné ak som vo firme pracovala od 17. januára 2008? Výpoveď som prevzala 30. novembra 2012 s plynutím výpovednej doby od 1.12.2012. V ochrannej dobe (17.12.2012) som išla na PN-ku a bola som na práceneschopná do 15. marca 2013. Zamestnávateľ ukončil so mnou pracovný pomer k 15. marcu 2013.

Poradňa: V roku 2012 neexistoval súbeh výpovednej doby a odstupného. Na to, aby zamestnancovi vznikol  nárok na odstupné, museli byť splnené dve podmienky. Zákon musel spájať s daným výpovedným dôvodom nárok na odstupné (napr. výpoveď z dôvodu  nadbytočnosti) a zamestnanec musel pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou.

Zamestnávateľ musel takejto dohode vyhovieť. V tom prípade mal zamestnanec nárok na odstupné vo výške podľa počtu mesiacov, koľko by trvala výpovedná doba. V prípade uvedenom vyššie nie je možné určiť dôvod výpovede, ale keďže zamestnanec nepožiadal pred začiatkom plynutia výpovednej doby o skončenie pracovného pomeru  dohodou, nárok na odstupné mu nevznikol.

Počas plynutia výpovednej doby sa zamestnanec stal dočasne práceneschopný. Dočasná práce neschopnosť vo väčšine prípadov znamená, že takémuto zamestnancovi nemožno dať výpoveď, t.j. je ochrannou dobou a ak bola výpoveď daná pred začiatkom ochrannej doby a výpovedná doba by mala uplynúť počas trvania výpovednej doby, výpovedná doba sa zo zákona predĺži a pracovný pomer sa skončí až skončením ochrannej doby, t.j. v tomto prípade skončením dočasnej práceneschopnosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Výpoveď Práceneschopnosť Odstupné 2012 Skončenie PN Pracovného Pomeru PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy