Môžem dostať výpoveď počas OČR?

Počas OČR je možné dať zamestnancovi výpoveď.Počas OČR je možné dať zamestnancovi výpoveď. Zdroj: photl.com

Počas ošetrenia člena rodiny som 23. decembra dostala výpoveď. Je však platná?

Poradňa: Ošetrovanie chorého člena rodiny, v praxi často označované ako OČR, je dôležitou osobnou prekážkou v práci na strane zamestnanca, počas ktorej je zamestnávateľ povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku; za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy. Zamestnanec má za tento čas nárok na ošetrovné, ak sú splnené podmienky v zmysle zákona o sociálnom poistení.

V určitých životných situáciách, ktoré zákon označuje ako ochrannú dobu, v ktorých je zamestnanec v sociálne nevýhodnom postavení, zákon poskytuje zamestnancovi zvýšenú ochranu pred výpoveďou. Takýmito ochrannými dobami je doba dočasnej práceneschopnosti zamestnanca, tehotenstvo, materská a rodičovská dovolenka a doba, kedy sa osamelý zamestnanec alebo zamestnankyňa starajú o dieťa mladšie ako 3 roky. Za ochrannú dobu sa nepovažuje doba ošetrovania chorého člena rodiny.

Počas tzv. OČR je možné dať zamestnancovi výpoveď, pokiaľ tomu nebránia iné dôvody, napr. ak by zamestnankyňa na  OČR bola súčasne osamelou zamestnankyňou, ktorá sa stará o dieťa mladšie ako tri roky. Za osamelú zamestnankyňu sa považuje zamestnankyňa, ktorá žije sama a je slobodná, ovdovená alebo rozvedená. Výpoveď danú zamestnávateľom počas trvania OČR  môžeme považovať vo všeobecnosti za platnú, pokiaľ  neexistujú iné dôvody, ktoré spôsobujú jej neplatnosť. 

Výpoveď musí byť  v prvom rade písomná a doručená, inak je neplatná. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len z konkrétnych v zákone stranovených dôvodov, ktoré sú uvedené v § 63 Zákonníka práce. Súčasne platí, že výpoveď musí byť  prerokovaná so zástupcami zamestnancov, inak je neplatná; takéto prerokovanie sa nevyžaduje, ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov.  S výnimkou výpovede danej z dôvodu neuspokojivého plnenia pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo  z dôvodu, kedy možno okamžite skončiť pracovný pomer, zamestnávateľ musí zamestnancovi predtým, ako mu dá výpoveď, ponúknuť inú vhodnú prácu, ak takáto práca u zamestnávateľa existuje.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Ošetrenie Výpoveď Rodiny OČR Člena
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy