Odchodné v roku 2013. Aké zmeny priniesla zmena Zákonníka práce?

Ľudia si často zamieňajú rozdiel medziel medzi odstupným a odchodným.Ľudia si často zamieňajú rozdiel medziel medzi odstupným a odchodným. Zdroj: photl.com

Čitatelia v dôchodkovom a preddôchodkovom veku sa v súvislosti so schválenými zmenami Zákonníka práce platnými od 1.1.2013 pýtajú na podmienky vzniku nároku na odchodné a podmienky poskytnutia odchodného.

Poradňa:  V prvom rade považujeme za potrebné vysvetliť rozdiel medzi odstupným a odchodným, ktoré si ľudia v praxi časti zamieňajú. Odstupné je suma, na ktorú vzniká zamestnancov nárok v súvislosti so skončením pracovného pomeru z určitých konkrétnych v Zákonníka práce stanovených dôvodov. Nárok na dostupné zväčša vzniká pri skončení pracovného pomeru z organizačných dôvodov a vek ani iný osobný stav zamestnanca nemá na vznik nároku na odstupné žiaden vplyv. 

Odchodné je peňažná dávka,  na ktorú má nárok zamestnanec, ktorý končí pracovný pomer prvýkrát po tom, ako mu vznikol alebo súčasne vzniká nárok na dôchodok zo systému sociálneho poistenia.

Do konca roka 2012 mal zamestnanec povinnosť poskytnúť zamestnancovi odchodné, ak zamestnanec uplatnil nárok na dôchodok v Sociálnej  poisťovni ešte pred skončením pracovného pomeru alebo najneskôr do 10 dní po skončení pracovného pomeru. Podľa právneho stavu platného do konca roka 2012, zamestnávateľ poskytol zamestnancovi odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na:

a) invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%,
b) predčasný starobný dôchodok alebo
c) starobný dôchodok.

Zamestnávateľ nemá povinnosť poskytnúť odchodné zamestnancovi, s ktorým skončil pracovný pomer okamžitým skončením, t.j skončením pracovného pomeru z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny zamestnancom alebo z dôvodu, že zamestnanec bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin. V takýchto prípadoch zamestnávateľ mohol, ale nemusel odchodné vyplatiť.

Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnanec požiadal Sociálnu poisťovňu o dôchodok pred skončením pracovného pomeru u zamestnávateľa alebo do 10 dní po jeho skončení, vznikol mu nárok na odchodné od zamestnávateľa.

Podľa právneho stavu platného od začiatku roku 2013, zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení. Účelom zmeny v ZP je spresnenie, kedy patrí zamestnancovi odchodné po skončení pracovného pomeru. K uvedenej zmene došlo z dôvodu, že zamestnanec, ktorému vznikol nárok na predčasný starobný dôchodok, môže požiadať o tento dôchodok do 10 dní po skončení pracovného pomeru. Zamestnancovi, ktorý podá žiadosť v deň, ktorý nasleduje po dni skončenia pracovného pomeru, nárok na priznanie predčasného starobného dôchodku vznikne najskôr v deň podania žiadosti, a teda bez zmeny vykonanej od roku 2013 by nebola splnená podmienka vzniku nároku na odchodné - prvé skončenie pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok. V zmysle odseku 3, § 67 zákona o sociálnom poistením, nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti o predčasný starobný dôchodok.

Odchodné zamestnancovi patrí len od jedného zamestnávateľa. K žiadnej zmene nedošlo ani v prípade, ak k prvému skončeniu pracovného pomeru po vzniku nároku na dôchodok dochádza okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa; v takýchto prípadoch zamestnávateľ nemusí ale môže vyplatiť odchodné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dôchodok Práce Zákonník Odchodné ZP Preddôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy