Skončenie v skúšobnej dobe

poradnaporadna

Asi pred mesiacom som nastúpila do práce, čiže som v 3 mesačnej skúšobnej dobe, ale náhle som ochorela. Momentálne som druhý týždeň na PN, ale onedlho už nastúpim, keďže však pravdepodobne zo zdravotných dôvodov tam nemôžem zostať ... ako to prebehne s výpoveďou, musím ju dať ja alebo oznámiť dôvod zamestnávateľovi?

Poradňa: Skúšobná doba musí byť dohodnutá v písomnej forme a jej dĺžka môže byť najviac tri mesiace (u vedúcich zamestnancov šesť mesiacov). Trvanie skúšobnej doby sa predlžuje o čas trvania prekážok v práci na strane zamestnanca. V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ aj zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu.

 

Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.

 

Upozorňujeme, že skúšobná doba je pre obe strany obdobím, kedy môžu vyskúšať navzájom svoju spokojnosť s pracovným miestom a zamestnancom. Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe nie je výpoveďou ani okamžitým skončením pracovného pomeru. V prípade, že nastanú prekážky v práci na strane zamestnanca, skúšobná doba sa predlžuje o toto obdobie, napr. ak ste v čase skúšobnej doby ochoreli a ste práceneschopní, o ten čas sa Vám predĺži skúšobná doba. To ale nemá vplyv na ukončenie pracovného pomeru v čase skúšobnej doby. To znamená, že ochranná doba v tomto prípade neplatí a tak zamestnávateľ alebo aj vy môžete skončiť pracovný pomer.

 

19.06.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Skusobna doba skoncenie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy