Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe počas PN

poradnaporadna

Zamestnancovi bolo v skúšobnej lehote doručené skončenie PP a nariadené čerpanie dovolenky. Zamestnanec nastúpil na PN predposledný deň pred skončením PP, počas čerpania dovolenky (už po prevzatí oznámenia o skončení PP). Predlžuje sa zamestnancovi skúšobná lehota o dobu počas ktorej bol na PN? Kedy mu v tomto prípade skončí PP?

Poradňa: Ak zamestnávateľ končí pracovný pomer so zamestnancom počas skúšobnej doby, nejedná sa o výpoveď, preto sa ani neuplatní ustanovenie § 64 ods.1 písm. a) a ods. 2) Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, t.j., keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz. Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

 

Skúšobná doba sa síce predlžuje o čas prekážok v práci na starne zamestnanca, ale v tomto prípade najprv bolo zamestnancovi doručené oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe a až následne sa stal zamestnanec dočasne neschopným práce a zákon v tomto prípade nestanovuje, že trvanie dočasnej práceneschopnosti bráni platnému skončeniu pracovného pomeru v skúšobnej dobe.

05.03.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Skúšobná doba výpoveď skončenie pn
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy