Výpoveď a ponuka inej práce

poradnaporadna

Ak mi dá zamestnávateľ výpoveď z dôvodu par.63 odsek 1b, z dôvodu nadbytočnosti, je povinný mi ponúknuť inú vhodnú prácu? Nie, že by som o to stála, ale čo sa myslí pod pojmom vhodná práca? Môže urobiť to, že narýchlo vytvorí novú pozíciu, poskytne mi nevyhovujúce podmienky napr. na dobu určitú a pod. aby si bol istý, že to nezoberiem a mal dôvod na výpoveď, že som ich ponuku odmietla? Aj po odmietnutí mám nárok na odstupné, alebo už nie? Nová vhodná ponúknutá práca musí súhlasiť s kvalifikačnými požiadavkami, alebo to môže byt aj niečo, s čím zamestnanec nemá skúsenosti, nikdy nerobil, nemá na to vzdelanie apod.?

Poradňa: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti môže dať zamestnávateľ zamestnancovi len vtedy, ak:

- zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

- zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Zamestnávateľ je povinný ponúknuť zamestnancovi inú prácu, t.j. iné pracovné miesto, ak takéto má, ešte pred podaním výpovede. V prípade, ak zamestnávateľ mal voľné pracovné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, je výpoveď z tohto dôvodu neplatná.

Skutočnosť, či je práca pre zamestnanca vhodná, je potrebné posudzovať podľa ustanovenia § 55 ods. 5 Zákonníka práce; vhodná práca má zodpovedať zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu, jeho schopnostiam a kvalifikácii.

 

Ak zamestnávateľ nemá voľné pracovné miesto, ktoré by bolo pre zamestnanca vhodné, je povinný mu ponúknuť pre neho inak vhodnú prácu, a to aj menej kvalifikovanú. V prípade, keď zamestnávateľ má voľných viacero pracovných miest vhodných pre zamestnanca, postačuje, ak zamestnávateľ ponúkne zamestnancovi jedno z takýchto voľných pracovných miest podľa vlastného uváženia, nemusí mu ponúkať všetky voľné pracovné miesta. Ak zamestnanec ponúknuté miesto odmietne alebo nie je ochotný podrobiť sa predchádzajúcej príprave na túto inú vhodnú prácu, povinnosť zamestnávateľa, pokiaľ ide o ponuku inej vhodnej práce, sa považuje za splnenú. Ak zamestnanec odmietne ponuku inej práce, nie je tým dotknutý jeho nárok na odstupné.

 

03.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Výpoveď Kariera2011 Organizačné dôvody
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy