poradnaporadna

Chcela by som sa opýtať na výpoveď. Chcem ju dať bez výpovednej lehoty. Dohodu mi zamestnávateľ nezoberie. Čítala som niečo také, že ak preukážem väčší plat od iného zamestnávateľa, tak tento ma musí pustiť hneď. Je to pravda? A ešte som čítala toto "Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.............. Mohli by ste mi to prosím vysvetliť, aké sú to dôvody? Inak so zamestnávateľom nemám žiadne problémy, platí všetko ako má. Ja len chcem odísť hneď alebo v čo najkratšom čase .A popravde povedané, bolo by mi dobre, keby tam bolo aj to odstupné.

Poradňa: Počas výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a je povinnosťou zamestnanca vykonávať prácu riadne a podľa pokynov zamestnávateľa. Ak sa zamestnanec nedohodne so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru dohodou, nemá inú možnosť, len zotrvať u zamestnávateľa, až kým neuplynie výpovedná doba. Neexistujú žiadne dôvody, pre ktoré by mohol zamestnanec požadovať skrátenie výpovednej doby alebo kedy je zamestnávateľ povinný s dohodou súhlasiť.

 

Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného zárobku tohto zamestnanca za jeden mesiac, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

 

Ak zamestnanec prestane chodiť do práce počas výpovednej doby, zamestnávateľ s ním môže, ale nemusí, okamžite skončiť pracovný pomer pre závažné porušenie pracovnej disciplíny. Tým síce zamestnanec dosiahne želaný stav, ktorým je skončenie pracovného pomeru, ale dôvod skončenia pracovného pomeru zamestnávateľ môže uviesť v potvrdení o zamestnaní a pracovnom posudku. Nový zamestnávateľ môže vyžadovať predloženie potvrdenia o zamestnaní a pracovného posudku pred nástupom do zamestnania a táto skutočnosť môže ovplyvniť jeho rozhodovanie. Okrem toho, zamestnávateľ môže od zamestnanca požadovať náhradu škody, ktorú mu spôsobil svojou neospravedlnenou absenciou.

 

Zamestnanec má možnosť ukončiť pracovný pomer okamžite, len v určitých prípadoch, a to

a) ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov Ak dá zamestnanec výpoveď, nevzniká na nárok na odstupné.

 

18.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Vypovedna lehota
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy