Preradenie na prácu iného druhu a dorovnanie mzdy

poradnaporadna

Pracujem v jednej a.s, no pre zdravotné problémy už nemôžem vykonávať funkciu, pre ktorú som bola prijatá do pracovného pomeru. Po dohovore zo zamestnávateľom mi bola ponúknutá (vzhľadom na zdravotný problém) iná pozícia, ktorá je ale platovo nižšia ako tá, ktorú som vykonávala. Momentálne som ešte PN, ale neviem si rady. Chcela by som sa preto opýtať, či mi je zamestnávateľ povinný plat dorovnať alebo nie.

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať naďalej doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú záväzným posudkom príslušného orgánu verejného zdravotníctva. Za dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav sa považuje taký zdravotný stav, ktorý zamestnancovi spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok.

 

Pri preradení zamestnanca na inú prácu je zamestnávateľ povinný prihliadať na to, aby táto práca zodpovedala zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu, ako aj na to, aby bola pre neho vhodná z hľadiska jeho schopností a kvalifikácie. K povinnostiam zamestnávateľa pri preradení zamestnanca na inú prácu patrí aj povinnosť prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia a dĺžku jeho trvania.

 

Zamestnávateľ je povinný vydať zamestnancovi písomné oznámenie o dôvode jeho preradenia na inú prácu a o jeho trvaní. Túto povinnosť nemá, ak k preradeniu dochádza z dôvodu, že je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

 

V niektorých prípadoch uvedeného jednostranného preradenia má zamestnanec nárok na doplatok do výšky pôvodnej mzdy pred preradením. Ide o prípady, ak je preradený na inú prácu z dôvodu

 

a) ohrozenia chorobou z povolania,

b) karanténneho opatrenia, ktoré sa mu uložilo podľa osobitných predpisov,

c) odvrátenia mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

 

Predpokladom na poskytnutie doplatku však je, že zamestnanec po preradení dosiahne v prepočte na odpracovanú hodinu nižšiu mzdu ako pri výkone práce podľa pracovnej zmluvy. V takom prípade mu patrí doplatok najmenej do sumy jeho priemerného zárobku, ktorý dosahoval pred preradením. Doplatok sa poskytuje po celý čas preradenia, najdlhšie však počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov odo dňa preradenia.

 

Skutočnosť, že sa u zamestnanca zistilo ohrozenie chorobou z povolania, vyplýva z lekárskeho posudku alebo z rozhodnutia príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

 

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, skutočnosť, že zamestnanec bol preradený na inú prácu z dôvodu, že vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať naďalej doterajšiu prácu, nie je dôvodom na poskytnutie doplatku na dorovnanie mzdy.

 

30.12.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Mzda Kariera2010 Dorovnanie mzdy
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy