Preradenie na inú prácu

poradňaporadňa

Zamestnávateľ ma preradil na inú prácu na tri mesiace (v zmysle rozhodnutia predstavenstva ) z mesta "A", kde mám pracovnú zmluvu, do mesta "Y". Na konci mesiaca som si vyúčtovala cestovné náklady, ktoré mi vznikli cestovaním na pracovisko do mesta "Y". Cestovné náklady mi však neboli zamestnávateľom uhradené. Bol mi predložený Dodatok k pracovnej zmluve, že mojim pracoviskom sa od dátumu preradenia stáva okrem mesta "A" aj mesto "Y".

Poradňa: Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne. Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov. Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať. V dôsledku preradenia na inú prácu sa považuje nové miesto za miesto výkonu práce zamestnanca a nepostupuje sa ako pri vyslaní zamestnanca na pracovnú cestu.

Ak je zamestnanec preradený na inú prácu z dôvodu ohrozenia chorobou z povolania, karanténneho opatrenia, ktoré sa mu uložilo podľa osobitných predpisov, odvrátenia mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov a ak po preradení dosiahne v prepočte na odpracovanú hodinu nižšiu mzdu ako pri výkone práce podľa pracovnej zmluvy, patrí mu doplatok najmenej do sumy jeho priemerného zárobku, ktorý dosahoval pred preradením. Doplatok sa poskytuje počas preradenia, najdlhšie počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov odo dňa preradenia.


12.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy