Zvýšenie mzdy - dohoda o zmene pracovnej zmluvy

poradnaporadna

Som slobodna matka, pracujem vo výrobe, môj plat v čistom je 360 eur, veľmi ťažko sa z toho dá vyžiť, požiadala som zamestnávateľa o zvýšenie platu, jeho odpoveď bola, že nech mi dá štát, lebo zvýšil daňové odvody, náhodne som sa dozvedela, že mladí chlapci, co prišli pracovať do firmy, majú plat 400 eur. Sú tu asi rok zamestnaní, ja mám vo firme odrobené tri roky, je nejaké riešenie?

Poradňa: Dojednanie o mzde je predmetom dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom, pričom mzda nemôže byť nižšia ako minimálna mzda a musí zodpovedať náročnosti vykonávanej práce. Za predpokladu, že uvedené náležitosti sú splnené, mzda môže byť zvýšená len na základe dohody. V súvislosti s uvádzaným rozdiel prístupom k odmeňovaniu medzi mužmi a ženami je potrebné upozorniť, že v zmysle zákona mzdové podmienky musia byť rovnaké pre mužov a ženy bez akejkoľvek diskriminácie podľa pohlavia. Ženy a muži majú právo na rovnakú mzdu za prácu rovnakej zložitosti, zodpovednosti a namáhavosti vykonávanú pri rovnakých pracovných podmienkach a pri dosahovaní rovnakej výkonnosti a výsledkov práce. Ak sa zamestnankyňa cíti diskriminovaná, je potrebné v prvom rade sa obrátiť na personálne oddelenie zamestnávateľa, príp. oddelenie riadenia ľudských zdrojov. Zamestnávateľ je povinný na sťažnosť bez zbytočného odkladu odpovedať, vykonať nápravu, upustiť od konania, ktorým sa porušila zásada rovnakého zaobchádzania a odstrániť jeho následky.

 

Zamestnankyňa môže na túto skutočnosť upozorniť aj zástupcov zamestnancov alebo odborovú organizáciu. Ak zamestnávateľ nereaguje, zamestnanec môže podať podnet na Inšpektorát práce.

 

22.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Zvysenie mzdy Diskriminacia
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy