Nároky pri skončení pracovného pomeru, žaloba

poradnaporadna

V súkromnej spoločnosti som pracovala takmer tri roky. K rozviazaniu pracovného pomeru došlo na základe návrhu zamestnávateľa. Nestihla som vyčerpať žiadnu dovolenku za rok 2010, a v predchádzajúcom mi pre veľké pracovné zaneprázdnenie prepadlo 19 dní. Zamestnávateľ mi počas celej doby nevyplácal žiadny príplatok na stravné, hoci som o to viackrát požiadala. Po odchode zo spoločnosti som požiadala konateľku spoločnosti o preplatenie alikvotnej časti dovolenky - nevyčerpanej za r. 2010 a náhradu stravného za odpracované dni/roky. Konateľka moje požiadavky ignoruje. Ako mám postupovať, cestou súdu? Ako má vyzerať žaloba? Treba aj vyčísliť nárok?

Poradňa: Nevyplatenie príspevku na stravovanie a teda aj neposkytnutie stravných lístkov ako aj neposkytnutie náhrady mzdy za nevyčerpanú dovolenku v prípade skončenia pracovného pomeru sú žalovateľnými peňažnými nárokmi. Ak povinná osoba , t.j. v tomto prípade bývalý zamestnávateľ , nesplní svoj nárok dobrovoľne, oprávnená osoba môže dať podnet na inšpektorát práce, ale splnenie rozhodnutia inšpektorátu nie je možné vymáhať formou exekúcie.

 

Oprávnená osoba sa môže obrátiť so svojím návrhom na súd . V žalobe je potrebné uviesť, ktorému súdu je určená, kto ju podáva , ktorej veci sa týka a čo sleduje, a musí byť podpísaná a datovaná. Podanie treba predložiť s potrebným počtom rovnopisov a s prílohami tak, aby jeden rovnopis zostal na súde a aby každý účastník dostal jeden rovnopis. Ak účastník nepredloží potrebný počet rovnopisov a príloh, súd vyhotoví kópie na jeho trovy. V žalobe treba uviesť aj meno, priezvisko, prípadne aj dátum narodenia a telefonický kontakt, bydlisko účastníkov, prípadne ich zástupcov, údaj o štátnom občianstve, pravdivé opísanie rozhodujúcich skutočností, označenie dôkazov, ktorých sa navrhovateľ dovoláva, a musí byť z neho zrejmé, čoho sa navrhovateľ domáha. Ak je účastníkom, t.j. aj žalovaným, právnická osoba, návrh musí obsahovať názov alebo obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo, ak je pridelené.

 

Ak sa návrh týka dvojstranných právnych vzťahov medzi žalobcom a žalovaným , nazýva sa žalobou. K žalobe je potrebné priložiť aj listinné dôkazy, v tomto prípade napr. pracovnú zmlúv, výpisy z účtu, na ktorý bola mzda poukazovaná a pod. Informácie o členení a štruktúre žaloby sú uvedené napr. aj na stránke http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=697.

 

12.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dovolenka Nahrada Sud Kariera2010 Stravne Nevycerpana
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy