Dovolenka v prípade ukončenia pracovného pomeru

poradnaporadna

Pracovala som v jednej firme, ktorá nám dala výpoveď z dôvodu -zmena názvu firmy. Hneď na druhý deň sme podpisovali nové zmluvy a prevádzka išla ďalej bez toho aby sa zavrela. Chcela by som sa informovať ako je to z dovolenkou, ktorú som v starej firme nestihla vyčerpať. Preniesla sa mi do novej firmy alebo ako to je? Chcem tým podotknúť, že v starej firme sú konatelia tí istí ako v novej. A ešte jedna otázka. V septembri mi nebola vyplatená mzda za august a už prešla aj tá ich 15- dňová lehota, ktorú údajne majú zamestnávatelia na vyplatenie mzdy.

 

Poradňa: Môžeme predpokladať, vzhľadom na opis situácie v čitateľskej otázke, že k ukončeniu pracovného pomeru došlo dohodou bez uvedenia dôvodov. Zmena obchodného mena / názvu zamestnávateľa nie je dôvodom na ukončenie pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa. Ak by sa zrušil zamestnávateľ alebo jeho časť, táto skutočnosť by bola dôvodom na výpoveď danú zamestnávateľovi, ale zamestnancovi v takom prípade vzniká nárok na vyplatenie odstupného a pracovný pomer zanikne až uplynutím výpovednej lehoty.

 

Vzhľadom na skutočnosť, že došlo k ukončeniu pracovného pomeru, a bez ohľadu na skutočnosť, že následne vznikol nový pracovný pomer, zamestnávateľ je povinný nevyčerpanú časť dovolenky ku dňu skončenia pracovného pomeru preplatiť, nie je možné „prenášať“ dovolenku k novému zamestnávateľovi.

 

Mzda je splatná v termíne dojednanom v pracovnej zmluve a ak tento termín nie je dojednaný, v zmysle zákonníka práce najneskôr do konca nasledujúce kalendárneho mesiaca, za ktorý sa mzda poskytuje. Ak zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti, zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomeru zamestnávateľa a má nárok na náhradu mzdu v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Uvedená možnosť však v tomto prípade nepripadá do úvahy, keďže ku skončeniu pracovného pomeru už došlo.

 

Zamestnanec sa môže domáhať zaplatenia mzdy tak, ako sme popisovali v našich článkoch v sekcii Mzda, nevyplatenie, zníženie, omeškanie výplaty.

 

22.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dovolenka Vypoved Kariera2010 Zmena nazvu firmy
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy