Zmena mzdy

poradnaporadna

Konateľ spoločnosti rozhodol o úprave platových výmerov smerom nadol. Mne to konkrétne mesačne znížil o 120,-€. Chcel by som vedieť, aký by mal byť postup z mojej strany keď s takýmto krokom nesúhlasím. Čo sa môže stať ak platový výmer nepodpíšem? Je tu možnosť rozviazania pracovného pomeru?

Poradňa: Dojednanie o mzdových podmienkach je podstatnou náležitosťou pracovnej zmluvy uzatvorenej medzi zamestnancom a zamestnávateľom. K zmene mzdy zamestnanca môže dôjsť niekoľkými spôsobmi. Prvým spôsobom je dohoda o zmene pracovných podmienok podľa § 54 Zákonníka práce. Mzda a forma odmeňovania musí byť uvedená v pracovnej zmluve so zamestnancom alebo musia byť mzdové podmienky dohodnuté v kolektívnej zmluve dohodnutej s odborových orgánom. Zmena dojednanej mzdy je považovaná za dohodu o zmene pracovných podmienok, ktorá musí byť vyhotovený písomne.

 

Zákonník práce neumožňuje jednostranné zníženie mzdy; v prvom vyššie uvedenom prípade sa jedná o dohodu o zmene pracovnej zmluvy, ktorú musí zamestnávateľ uzatvoriť so zamestnancom písomne a keďže sa jedná o dohodu, jej uzatvorenie je možné len so súhlasom oboch zmluvných strán. Ak zamestnanec nesúhlasí s navrhovanou dohodou, táto skutočnosť nie je dôvodom výpovede zo strany zamestnávateľa, lebo zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len z určitých zákonom stanovených dôvodov, tak ako je uvedené napr. v článku Výpoveď daná zamestnávateľom

 

26.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Mzda Znizenie Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy