Neoprávnené zníženie mzdy

poradňaporadňa

Pracujem ako kuchárka v päthviezdičkovom hoteli, v ktorom sa prednedávnom menil majiteľ, a tak som opäť v trojmesačnej skúšobnej lehote. Ako kuchárka pracujem dlhý - krátky týždeň od 10 do 11 večer, samozrejme, nie vždy sa dá odísť presne o 11 večer. K tomu ešte chodím robiť raňajky, takže sa stane, že niekedy som v práci od 7 do minimálne 23.00 večer. Doteraz som mala za raňajky doplácané peniaze na ruku. Nový majiteľ to zistil a zatrhol to, ale takým spôsobom, že mi už dané peniaze za raňajky z minulého mesiaca odrátal z tohto mesačnej mzdy, ktorú mám normálne napísanú na výplatnej páske. Môžem v tomto prípade niečo robiť, aby som získala svoje peniaze spať?

Poradňa: V prvom rade sa domnievame, že takáto zmena majiteľa - zamestnávateľa nie je dôvodom na uzatváranie novej pracovnej zmluvy. Ak zamestnanec stále pracuje na pôvodnom pracovnom mieste a došlo k zmene osoby, ktorá prevádzkuje podnik, kde zamestnanec pracuje , situáciu bolo možné riešiť aj prevodom práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov, kde pracovný pomer zamestnanca zostáva zachovaný a skúšobná doba sa opätovne nedojednáva.

Po druhé, ak zamestnanec pracuje nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonáva prácu mimo rámca rozvrhu pracovných zmien, je toto možné riešiť ako prácu nadčas, za ktorú má zamestnanec nárok okrem mzdy aj na mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas vo výške 25% jeho priemerného zárobku.

Ohľadom nevyplatenia mzdy, a to aj jej časti , na ktorú má zamestnanec nárok, platí, že ju možno vymáhať spôsobom ako sme písali napr. v našom článku- nevyplatenie mzdy
25.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy