Odmena za prácu nadčas

poradnaporadna

Bola som zamestnaná vo firme, kde som v pracovnej zmluve mala napísaný pracovný čas 4 hod./ týždenne, ktorý je rozložený na jednotlivé pracovné dni. Mzda nie je dohodnutá už s prihliadnutím na prípadnú prácu nadčas. Pritom sme pracovali v predajni kde je 12 hod. pracovný čas a striedali sme sa ako sme potrebovali podľa náporu zákazníkov a potrieb predajne. Zamestnaná som bola od 12.11.2010 do 19.12.2010 a k 20.12.2010 som dala ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe bez udania dôvodu. Za november som odpracovala 125 hod. a zaplatili mi 96 hod. 29 hod. mi nezaplatili. Za december som odpracovala 134 hod. a zaplatili mi 104 hod. s odôvodnením, že som odpracovala 13 pracovných dní a nadčasy nepreplácajú. Mám nárok požadovať preplatenie hodín, ktoré mi nezaplatili a ktoré sú podľa nich nadčasy? A mám nárok aj na dovolenku za to obdobie?

Poradňa: Dojednanie o pracovnom čase uvedené v pracovnej zmluve bolo podľa nášho názoru od samotného začiatku dojednané absolútne neadekvátne a nie je zrejmé, či bolo spôsobené iba neznalosťou zamestnávateľa alebo jeho snahou o domnelé šetrenie, ktoré chcel dosiahnuť dojednaním pracovnej zmluvy v rozpore so skutočnosťou.

 

Zamestnanec má nárok na odmenu za prácu nadčas aj v prípade, ak prácu nadčas vykonáva v skúšobnej dobe. Za prácu nadčas má zamestnanec nárok na mzdové zvýhodnenie vo výške 25% jeho priemerného zárobku. Vysvetlenie, resp. dôvod, pre ktorý zamestnávateľ odmietol uhradiť mzdu za prácu nadčas, nám nie je zrejmý a zamestnanec pravdepodobne nemá inú možnosť, ako domáhať sa vyplatenia mzdy súdnou cestou; prípadne môže podať trestné oznámenie, lebo vyplatenie mzdy a odstupného , pokiaľ má zamestnávateľ prostriedky na vyplatenie, je trestným činom. Viac k tejto téme a spôsobe, akým sa domáhať vyplatenia mzdy, sme písali v našich predchádzajúcich článkoch na túto tému.

 

Zamestnankyni nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, lebo nevykonávala v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, ale má nárok na dovolenku za odpracované za každých 21 odpracovaných dní, a to v dĺžke 1/ 12 základnej výmery dovolenky za rok ( t.j. 1 / 12 zo štyroch alebo piatich týždňov dovolenky.)

 

24.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Nevyplatenie mzdy Nadcas
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy